Comuniștii și socialiștii inițiază moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Recean
Deputații fracțiunii parlamentare a socialiștilor și comuniștilor au solicitat miercuri, 12 iulie, moțiune de cenzură asupra activității Cabinetului de miniștri.
Autorii argumentează înaintarea moțiunii prin faptul că „este cea mai scurtă cale pentru a avea alegeri parlamentare anticipate, uncia soluție pentru a reseta această guvernare”.
După mai mult de jumătate de oră în care au fost lansate numeroase acuzații, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a anunțat despre moțiunea de cenzură.
„După doi ani din ziua alegerilor parlamentare, avem și mai multe probleme, și mai multe neajunsuri (...) Cei care au acaparat guvernarea fac tot posibilul de a deturna situația pe toate dimensiunile: politic, social, economic (...) Sub dictatura celor din străinătate, guvernarea conștient face tot posibilul pentru a distruge Republica Moldova (...)”, a declarat liderul comuniștilor, Vladimir Voronin.
Prezent la brieging, președintele de onoare al socialiștilor, Igor Dodon, a spus că, probabil că „oamenii își dau seama ce greșeală au făcut la data de 11 iulie 2021”.
„Noi, comuniștii și socialiștii v-am preîntâmpinat că așa va fi. Nu aveam așteptări. Știam că nu pot nimic (...) Mai rău decât Guvernul Gavrilița și Guvernul Recean, istoria modernă a Republicii Moldova nu cunoaște. Avem regresii în toate domeniile”, a mai adăugat Dodon.
Printre nemulțumirile deputaților BCS se numără „denunțarea acordurilor cu CSI, exodul populației, prețurile mari, pensii și salarii mici”.
„Anunțăm că inițiem și pregătim o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean. Considerăm că acest Guvern trebuie să plece. Moțiunea va fi elaborată de către blocul de opoziție din Parlament cu atragerea partidelor extraparlamentare, societății civile și a reprezentanților administrației publice locale (...) Considerăm că moțiunea de cenzură este cea mai scurtă cale pentru a avea alegeri parlamentare anticipate, unica soluție pentru a reseta această guvernare”, a anunțat socialistul Vlad Bătrîncea.
Amintim că, în septembrie 2022, Blocului Comuniștilor și Socialiștilor la fel o moțiune de cenzură asupra activității Guvernului, atunci condus de Natalia Gavrilița, dar nu a fost susținut de majoritatea parlamentară.
Conform legislației, Guvernul poate fi demis cu voturi a cel puțin 51 de deputați.