Comuniștii cer interzicerea votării cu pașapoarte expirate. Proiectul - avizat negativ de Guvern

Guvernul a avizat negativ proiectul de lege înaintat ieri cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați comuniști din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), care prevede modificarea Codului Electoral. Autorii documentului sunt Diana Caraman, Constantin Starîș, Inga Sibova, Nicolai Rusol, Valeriu Muduc și Vladimir Voronin. Aceștia au cerut introducerea obligativității înregistrării consulare pentru votul în diaspora, separarea contabilizării voturilor de peste hotare, precum și interzicerea votării cu pașapoarte expirate. Printre motivele invocate de deputații din opoziție se numără „asigurarea echității și transparenței procesului electoral”.
„În condițiile în care diaspora joacă un rol semnificativ în alegeri, este esențial să existe un mecanism echilibrat, care să reflecte realitatea democratică și să prevină influența disproporționată asupra rezultatului alegerilor. (...) Votul în afara țării în baza documentelor expirate face posibilă falsificarea rezultatelor și chiar manipulări ale procesului electoral în favoarea forțelor politice care se află la guvernare”, se menționează în nota de fundamentare a proiectului.
Executivul a respins această justificare, precizând că propunerea limitează drepturile electorale ale cetățenilor moldoveni din străinătate. În timpul prezentării avizului, secretarul de stat al Guvernului, Artur Mija, a declarat că este vorba despre „o inițiativă legislativă periculoasă”.
„Aceștia propun interzicerea votului cu pașapoarte expirate pentru, citez, «a preveni influența disproporționată asupra rezultatelor alegerilor». Cu alte cuvinte, ei propun limitarea dreptului la vot al cetățenilor noștri din diaspora pentru simplul fapt că aceștia nu votează Blocul Socialiștilor și Comuniștilor”, a afirmat Mija, citat de Teleradio-Moldova.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Potrivit postului public, și în avizul emis de Direcția generală juridică a Parlamentului se stipulează că proiectul contravine principiului egalității consacrat de articolul 16 din Constituția R. Moldova. Documentul atrage atenția că „orice prevedere legislativă care introduce tratamente diferențiate în ceea ce privește exercitarea dreptului la vot, fără o justificare obiectivă și rezonabilă, este neconstituțională”.
Direcția sugerează că măsurile propuse de BCS, inclusiv expresii precum „drepturile diasporei și prioritatea interesului cetățenilor rezidenți”, creează o ierarhizare artificială între cetățenii aflați în țară și cei din afară.
Totodată, experții juridici din cadrul Direcției au avertizat că proiectul de lege „încalcă dreptul universal de vot” și contravine angajamentelor internaționale asumate de R. Moldova, inclusiv Convenției Europene a Drepturilor Omului.
„Modificarea legislației electorale, în an electoral, nu este recomandată de standardele internaționale. Comisia de la Veneția, OSCE/ODIHR și alte organisme internaționale subliniază necesitatea unui cadru electoral stabil, previzibil și adoptat prin consens politic. Pentru a asigura integritatea procesului electoral, orice astfel de schimbare ar trebui adoptată cu cel puțin un an înainte de alegeri și printr-un proces transparent de consultare publică”, au precizat autorii avizului.
