Complexul Memorial „Eternitate” va trece la balanța Primăriei Chișinău
ACTUALIZARE (14:11) Consilierii municipali din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) au votat proiectul care prevede transmiterea Complexului Memorial „Eternitate” la balanța Primăriei.
ȘTIREA INIȚIALĂ (10:27) Complexul Memorial „Eternitate” ar urma să treacă în gestiunea municipalității. Anunțul a fost făcut astăzi de către edilul capitalei, Ion Ceban, care a precizat că a discutat despre acest subiect miercuri cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.
„Am acceptat ca acest parc simbolic pentru cetățeni să fie la balanța Primăriei Chișinău. Am propus includerea subiectului pe agenda Consiliului Municipal Chișinău (CMC) și urmează astăzi să fie votată transmiterea obiectivului la balanța Primăriei, anterior, acesta fiind în gestiunea Ministerului Apărării”, a scris Ceban pe contul său de Facebook.
O inițiativă similară a existat și anul trecut. În luna mai 2023, Ion Ceban anunța că „Eternitate” ar putea trece din 1 iunie în gestiunea Primăriei, precizând că Guvernul a solicitat de mai multe ori de la municipalitate să ia sub gestiune monumentul istoric. Atunci, primarul general a menționat că nu exista temei legal pentru a face acest transfer, însă și-a rugat colegii să pregătească actele necesare.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Complexul Memorial „Eternitate” este un monument situat în Chișinău, considerat monumentul victoriei fostei URSS asupra fascismului și ridicat în cinstea celor care au căzut în luptă. „Eternitate” se bucură de un element aparte – focul veşnic, o flacără, întreţinută cu gaz, care arde întruna.
Memorialul a fost creat de sculptorii A. Maiko și I. Poniatowski și de arhitectul A. Minaev. Acesta a fost inaugurat pe 9 mai 1975, în ziua aniversării a 30 de ani de la victoria sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial.
Monumentul a fost restaurat pe 24 august 2006, cu ocazia celei de-a 62-a aniversări a Operațiunii Iași-Chișinău. Peste 14 ani, în plină pandemie, la ordinul ex-președintelui Igor Dodon, din bugetul statului au fost alocate 2,3 milioane de le pentru restaurarea Complexului. La un an distanță, muncitorii au fost nevoiți să intervină din nou, întrucât calitatea lucrărilor lăsa de dorit.