Complex turistic, construit ilegal în Rezervația Țîpova. Inspectoratul Mediului anunță că lucrările au fost stopate

Complex turistic, construit ilegal în Rezervația Țîpova. Inspectoratul Mediului anunță că lucrările au fost stopate
Sursa foto: Wikipedia/AlexProdan.md

În rezervația Țîpova, arie protejată de stat, se fac încercări de construcție ilegală a unui complex turistic, pe un teritoriu privatizat cu încălcarea a cel puțin patru legi ale R. Moldova, scrie ecopresa.md. În acest sens, un grup de peste 40 de organizații neguvernamentale din țară au inițiat o acțiune de salvare a patrimoniului național, prin care a transmis o petiție către autorități.

Potrivit sursei, este vorba chiar despre platoul de vedere dinspre satul Horodiște, parte componentă a rezervației Țîpova, aflată în gestiunea autorităților publice locale ale Horodiște, care ocupă un teren de 12,29 hectare. Această porțiune este, de asemenea, un sit arheologic – Horodiște II-La Cot, înscris în Repertoriul Arheologic Național al R. Moldova.

Încercarea de a construi complexul din 10 căsuțe a fost observată la sfârșitul lunii martie. Pentru a salva patrimoniul, mai mulți activiști de mediu au făcut diverse reportaje de la fața locului, iar arheologii au apelat la ajutorul autorităților – au fost aplicate amenzi, iar cercetările continuă.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

După încheierea cercetărilor însă, construcțiile vor putea să continue – oficial, teritoriul este privat. Deși făcea parte din rezervația naturală Țipova, în anul 2020 a fost privatizat prin decizii locale, în contradicție directă cu legislația națională ce menține astfel de terenuri în proprietatea publică și sub regim de protecție strictă.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) a anunțat că încă în luna martie inspectorii de mediu au fost sesizați cu privire la acest caz și au stopat toate lucrările. Instituția spune că proprietarul terenului nu deține aviz de mediu, respectiv nu are dreptul să construiască.

„Cazul este monitorizat, proprietarul terenului fiind obligat să se conformeze legislației în vigoare”, a spus IPM.