41 de persoane au obținut certificate pentru profesia de îngrijitor/oare de copii, în cadrul unui program susținut de PNUD

41 de persoane au obținut certificate pentru profesia de îngrijitor/oare de copii, în cadrul unui program susținut de PNUD
Sursa foto: UNDP.org/ro/moldova

Timp de două luni, 41 de persoane, fără studii de profil, au participat la programul de validare a competențelor pentru profesia de îngrijitor/oare de copii. În cadrul lecțiilor teoretice și practice, beneficiarii au învățat despre îngrijirea copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-11 ani.

Procesul de formare a inclus, de asemenea, subiecte precum:
1. dezvoltarea emoțională și comportamentală a copiilor,
2. nutriția, siguranța, integrarea în societate, asigurarea igienei,
3. acordarea primului ajutor medical sau a altor îngrijiri medicale destinate copiilor cu dizabilități sau cu afecțiuni curente și alte competențe necesare pentru această profesie.

„Prin frecventarea cursurilor, am înțeles că nu este suficient să fii părinte ca să poți îngriji și educa și alți copii. Sunt necesare multe cunoștințe, dar și abilități în diverse domenii.
Cel mai mult m-a impresionat cursul unde am învățat să preparăm bucate pentru copii, orele de acordare a primului ajutor medical, unde am învățat cum să ne comportăm cu copilul în caz de înec, în caz de fractură etc. (...)”, susține Diana Rotaru, absolventă.

Programul a fost organizat în incinta Colegiului „Alexei Mateevici” din Chișinău, cu sprijinul oferit de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

După finalizarea programului, participanților li s-a înmânat un certificat de validare a competențelor profesionale. Documentul este recunoscut și la nivel internațional. Din toamna anului curent, PNUD Moldova va oferi posibilitatea de instruire în domeniul profesiei de îngrijitor/oare de bone pentru 30 de refugiați din Ucraina.

În prezent, 13 centre de validare oferă posibilitatea cetățenilor rezidenți și migranților reveniți în țară să-și certifice competențele profesionale, dobândite la locul de muncă sau în alte contexte de educație nonformală și informală. Beneficiarii pot alege una sau mai multe din cele 92 de meserii din domeniile: construcții, alimentație publică, educație, ecologie, industrie textilă, industria frumuseții, transport, IT, energie regenerabilă.

Mai multe detalii despre etapele procesului de recunoaștere a calificărilor, a actelor necesare și datelor de contact ale centrelor de validare, pot fi găsite pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării.