Compania ucraineană Naftogaz nu va reînnoi contractul pentru tranzitul gazelor rusești spre Europa

Compania ucraineană Naftogaz nu va reînnoi contractul pentru tranzitul gazelor rusești spre Europa
Sursa foto: naftogaz.com

Compania Naftogaz nu va reînnoi contractul pentru tranzitul gazelor rusești spre Europa pe teritoriul ucrainean, a anunțat preşedintele Consiliul de Administrație al companiei, Alexei Cernîșov, într-un interviu pentru Europa Libera Ucraina. Contractul pentru tranzitul gazelor rusești pe teritoriul ucrainean urmează să expire în 2024.

„Acest acord se va încheia la sfârșitul anului 2024 și nu avem nicio intenție sau inițiativă de a-l prelungi. (...) Nu vom iniția prelungirea acestui tranzit. Contractul se va încheia - tranzitul se va opri”, a declarat oficialul ucrainean, subliniind că UE şi-a stabilit obiectivul de a renunţa complet la consumul de gaze ruseşti până în 2027.

Cernîșov a menționat că Ucraina nu a reziliat acordul înainte de termen, deoarece țările europene au acum nevoie de gazul rusesc.

„Ucraina menține tranzitul gazelor ruseşti exclusiv cu scopul de a-i sprijini pe colegii noştri europeni”, a spus Cernîșov pentru a justifica faptul că tranzitul nu a fost întrerupt încă, în pofida războiului.

Contractul dintre Naftogaz și Gazprom expiră la 31 decembrie 2024.

Sursa foto: icis.com

Naftogaz a denunțat în urmă cu un an Gazprom la Tribunalul Internațional de Arbitraj, susținând că gigantul rus plătește mai puțin decât s-a stipulat în contract, după reducerea în mod unilateral a volumelor de gaze pe care le transportă prin teritoriul ucrainean.

Autoritățile de la Chișinău au declarat de nenumărate ori că R. Moldova nu mai consumă gaz rusesc pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale, iar rezervele de gaze au făcut făcute din achizițiile de pe piața internațională. Totuși, compania rusă Gazprom furnizează R. Moldova 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi. Întreaga cantitate ajunge în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpără peste 90% din necesarul de energie electrică.