Compania care urmează să livreze gaze naturale în stânga Nistrului are nevoie și de un acord cu Ucraina

Compania care urmează să livreze gaze naturale în stânga Nistrului are nevoie și de un acord cu Ucraina
Sursa foto: novostipmr.com

Compania „MET Group”, care din 13 februarie ar urma să livreze gaze naturale regiunii transnistrene, este „pregătită pentru livrări”, însă are nevoie și de un acord cu operatorul de transport din Ucraina. Despre aceste lucru au declarat reprezentanții companiei într-un răspuns pentru Europa Liberă.

Oficialii de la Chișinău a anunțat pe 10 februarie o „soluție de alternativă” prin care regiunea transnistreană ar urma să primească gaze, după ce Tiraspolul a respins ajutorul în valoare de 60 de milioane de euro propus de UE.

Astfel, gazele pentru regiunea transnistreană vor fi aduse de firma europeană MET Gas and Energy Marketing AG (parte a MET Group) până la granița R. Moldova. Aici, gazele vor fi preluate de Moldovagaz și transmise subsidiarei sale din stânga Nistrului, Tiraspoltransgaz. O decizie care permite tranzitarea gazelor către stânga Nistrului a fost aprobată pe 10 februarie de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a R. Moldova.

MET Group va primi banii pentru gaze de la o companie din Dubai, JNX General Trading L.L.C., a explicat premierul Dorin Recean. Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că banii provin dintr-un credit rusesc.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Gazul livrat în stânga Nistrului va fi cumpărat cu bani împrumutați de Moscova
Furnizarea gazelor din ajutorul european către regiunea transnistreană se încheie pe 10 februarie. În continuare, consumatorii din stânga Nistrului vor fi asigurați cu gaze naturale livrate de o companie din Ungaria. Volumele cumpărate vor fi achitate cu bani împrumutați de la Rusia. Despre acest lu…

Livrările prin acest aranjament trebuie să înceapă pe 13 februarie și să dureze până la sfârșitul lunii. Într-un răspuns pentru Europa Liberă, reprezentanții companiei MET Group au spus că mai poartă încă discuții cu Ucraina, fără de care livrările nu pot avea loc.

Potrivit sursei citate, MET Group „este pregătit pentru livrări către orice punct de tranzacționare lichid din Europa, inclusiv pentru a oferi asistență în Moldova”. Dar aceste livrări către Moldovagaz „pot avea loc doar dacă este pregătit Operatorul Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina”, se spune într-un email trimis Europei Libere de Tobias Kistner, directorul pentru comunicare al MET Group.

Europa Liberă scrie că MET Group ar putea efectua livrările spre regiunea transnistreană fie prin conducta transbalcanică, care trece prin sudul R. Moldova, fie printr-o conductă care traversează R. Moldova pe la nord, fie prin ambele.

Dacă aranjamentul anunțat la 10 februarie este pus în practică, MET Group va livra gazul la hotar cu R. Moldova în baza unui contract semnat deja cu întreprinderea Moldovagaz.

APROBAT. Chișinăul permite tranzitarea gazelor naturale către regiunea transnistreană
Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis astăzi să permită tranzitarea gazelor naturale de la frontiera cu R. Moldova către regiunea transnistreană, în baza unui contract semnat de Moldovagaz cu un trader european, cu plata în avans. „Furnizarea gazelor din ajutorul european către regiune…

La începutul lunii februarie 2025, UE a alocat un ajutor nerambursabil de urgență în valoare de 30 de milioane de euro, dintre care 20 de milioane au fost folosite ca ajutor umanitar în cazul regiunii transnistrene, fiind destinat pentru consumatori casnici, școli, obiective sociale.

Pe 4 februarie, UE anunța că este dispusă să ofere alte 60 de milioane de euro populației din regiunea transnistreană, dar această asistență urma să fie condiționată de adoptarea unor măsuri pentru respectarea libertăților fundamentale și drepturilor omului, anunța delegația UE în R. Moldova. Tiraspolul nu a acceptat acest ajutor.

Tiraspolul a refuzat ajutorul de 60 de milioane de euro, anunțat de UE
Tiraspolul a refuzat ajutorul de 60 de milioane de euro anunțat de Uniunea Europeană pentru populația din stânga Nistrului. Despre acest lucru a anunțat premierul Dorin Recean, potrivit căruia, condiția de bază refuzată de Tiraspol a fost creșterea treptată a tarifelor pentru consumatori. „Banii di…