Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare pentru R. Moldova și Ucraina. Reacția Maiei Sandu

Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare pentru R. Moldova și Ucraina. Reacția Maiei Sandu
Sursa foto: audiovisual.ec.europa.eu

Comisia Europeană a recomandat inițierea negocierilor pentru aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE. Președinta Executivului European, Ursula von der Leyen, a făcut anunțul cu puțin timp în urmă, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Olivér Várhelyi.

„R. Moldova nu se confruntă cu un război, însă este subiectul unor acțiuni constante de destabilizare împotriva democrației sale și suferă din cauza consecințelor războiului din Ucraina. [...] La fel ca Ucraina, R. Moldova a întreprins eforturi semnificative pe calea reformelor”, a declarat von der Leyen.

Președinta Maia Sandu a venit cu o reacție pe rețelele sociale, subliniind că astăzi este o zi importantă pentru viitorul R. Moldova.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Acest pas este o recunoaștere a efortului nostru comun - al instituțiilor statului, care muncesc pentru a transforma țara, precum și al cetățenilor, care aleg pacea, democrația și dezvoltarea. [...] Decizia de azi a Comisiei Europene ne încurajează și ne responsabilizează să continuăm lucrurile începute: să facem Moldova mai puternică, un stat care asigură pacea acasă și contribuie la securitatea regională și are grijă de bunăstarea cetățenilor săi. E mult de lucru. Drumul pe care am ales să mergem este plin de provocări. Nu ne sperie munca, iar obiectivul nostru este ca R. Moldova să fie gata să adere la UE până în 2030”, a scris șefa statului.

Decizia finală privind începerea negocierilor cu R. Moldova va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European, care se va desfășura în perioada 14-15 decembrie. Dacă nu vor exista obiecții, negocierile ar putea să înceapă în lunile martie-aprilie 2024.

Totodată, în cazul Georgiei, Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de țară-candidat la aderare, statut pe care R. Moldova și Ucraina l-au primit în 2022.