Comisia de la Veneția s-a expus asupra interdicției de a candida pentru foștii membri ai Partidului Șor
Comisia de la Veneția consideră că modificările la Codului electoral, declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională (CC), care interzic foștilor membri ai Partidului neconstituțional Șor să candideze la alegeri „contravin principiului proporționalității”.
La solicitarea președintelui Parlamentului, Igor Grosu, experții Comisiei de la Veneția și ai Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului au analizat amendamentele la Codul Electoral, adoptate de Parlament în iulie 2023. Comisia de la Veneția a analizat doar restricțiile anulate deja pe 3 octombrie de Curtea Constituțională, nu și cele aprobate la 4 octombrie de Parlament.
Potrivit Comisiei, deși o astfel de restricție „poate servi scopului legitim de a proteja Constituția și integritatea unui stat democratic”, aceasta „se aplică automat numai pe baza apartenenței la un partid și a ocupării unei anumite funcții”. Restricția nu face nicio distincție între membrii de partid care ar fi putut contribui în mod activ la acte ilegale și cei care „pur și simplu își îndeplineau atribuțiile neutre” sau „nu aveau cunoștință de niciun act ilegal comis de partid”.
„Restricția afectează un grup mare de persoane, considerându-le colectiv responsabile pentru activitățile ilegale ale partidului din care fac parte, privându-le astfel de individualizare și, prin urmare, de garanțiile unui proces echitabil”, se arată în hotărârea Comisiei de la Veneția.
Astfel, Comisia de la Veneția recomandă:
- Introducerea unor criterii adecvate și a unei evaluări individualizate eficiente, care ar limita restricțiile dreptului de a participa la alegeri doar pentru acei membri de partid și/sau aleși ale căror activități, prin acțiunile și declarațiile lor, au pus în pericol Constituția și integritatea unui stat democratic și/sau au urmărit în mod activ obiectivele (ilegale) ale unor partide neconstituționale;
- Furnizarea către aceste persoane a tuturor garanțiilor în procesul de revizuire a deciziei, inclusiv o decizie suficient de motivată și posibilitatea de a contesta restricționarea drepturilor prin oferirea posibilității de a solicita o revizuire judiciară a deciziei de descalificare a acestora de a participa la alegeri.
Context
Curtea Constituțională a hotărât pe 19 iunie 2023 că Partidul Politic Șor, condus de Ilan Șor, este neconstituțional. De la data pronunțării prezentei hotărâri, Partidul Politic „Șor” se consideră dizolvat. Acesta este primul partid din R. Moldova care a fost declarat neconstituțional.
Pe 31 iulie 2023, Parlamentul a adoptat modificări la Codul electoral, în urma cărora membrilor partidelor politice declarate neconstituționale nu li se permitea să fie aleși pe o perioadă de cinci ani de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale.
Pe 3 octombrie, judecătorii Curții Constituționale au declarat neconstituțional Articolul 16, aliniat 2, litera „e” din Codul electoral al R. Moldova.
Articolul 16, aliniat 2, litera „e” (declarat neconstituțional) din Codul electoral prevede: Nu pot fi alese persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale.
Pe 4 octombrie, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) s-au întrunit în ședință la ora 07:30, pentru a stabili criterii de individualizare cu privire la persoanele care nu au dreptul de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie. Modificările la Codul electoral au fost aprobate în aceiași zi de Parlament.
Astfel, potrivit deciziei Parlamentului, nu vor fi admise să candideze la alegerile din 5 noiembrie 2023 persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument de Curte la declararea neconstituționalității partidului, au realizat nemijlocit acțiuni care au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare a neconstituționalității partidului, au fost excluse din scrutinul electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării ilegale comise în mod intenționat sau au fost incluse în sancțiunile internaționale reținute în cuprinsul hotărârii Curții.