Combinatul de Vinuri „Cricova” a fost inclus în lista monumentelor ocrotite de stat

Combinatul de Vinuri „Cricova” a fost inclus în lista monumentelor ocrotite de stat
Sursa foto: Combinatul de Vinuri "CRICOVA" S.A. / Facebook

Guvernul R. Moldova a aprobat modificări la Registrul Monumentelor ocrotite de stat, incluzând Complexul „Combinatul de Vinuri Cricova S.A.” în lista patrimoniului cultural-național. Această decizie vine în contextul acceptării acestui obiectiv pentru a fi inclus în lista indicativă a UNESCO, consolidând astfel statutul său de reper cultural de importanță națională și internațională.

Potrivit Ministerului Culturii, modificările la Registrul Monumentelor au scopul de actualizare a datelor neconforme sau incomplete cu privire la obiectele de patrimoniu ocrotite de stat.

„Aceste ajustări au fost realizate prin compararea informațiilor din Registrul Monumentelor cu datele din registrul bunurilor imobile, cercetări istorice aprofundate și prin alinierea la prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova”, precizează reprezentanții Ministerului Culturii.

La începutul lunii februarie 2025, vinăria „Cricova” a fost inclusă în Lista indicativă (de așteptare - n. red.) a Patrimoniului Mondial UNESCO.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Colecția Cramei Cricova a fost înființată în 1954, având o moștenire bogată, inclusiv cea mai veche sticlă de vin din 1902. Crama deține în prezent aproximativ 1,3 milioane de sticle.

Cricova este prima și cea mai mare cramă din Moldova, renumită pentru producerea vinului spumant prin metoda tradițională franceză, care presupune fermentarea secundară în sticlă și maturarea ulterioară în poziție orizontală timp de cel puțin 3 ani. Astăzi, crama produce anual aproximativ 2.000.000 de sticle de vin spumant clasic.

Pe lângă vinurile spumante, Cricova produce și vinuri liniștite de înaltă calitate, folosind soiuri locale de struguri precum Feteasca Alba, Feteasca Neagră, Rara Neagră, Viorica și soiuri de struguri recunoscute internațional precum Cabernet, Merlot, Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Gri și Shiraz.

Vinăria Cricova administrează un sector subteran de 84,6 hectare. Cu o lungime de peste 120 de kilometri, aceste galerii extinse au transformat Cricova într-un oraș subteran, oferind climatul perfect pentru maturarea vinurilor, în special a soiurilor spumante. Crama subterană găzduiește peste 40.000.000 de litri de vin în numeroase rezervoare.