Colegiul Universității Tehnice din Moldova a fost modernizat și are un sediu nou

Colegiul Universității Tehnice din Moldova a fost modernizat și are un sediu nou
Sursa foto: Ministerul Educației și Cercetării

Colegiul Universității Tehnice a Moldovei s-a mutat la casă nouă. Noul sediu este amplasat în campusul Mircești și a fost recent renovat, modernizat și dotat cu tehnologii inovative. Astfel, viitorii specialiști în calculatoare, administrarea aplicațiilor web, programare, telecomunicații și inginerie vor avea instrumentele necesare pentru a învăța aceste profesii, anunță Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

Primele două etaje ale noului bloc al Colegiului UTM au fost complet renovate și echipate cu 3 laboratoare IT, 1 laborator de robotică și proiectoare video pentru 10 săli de clasă.

„Investițiile în colegiile și universitățile din Moldova sunt esențiale pentru ca tinerii talentați să rămână acasă, iar sectorul creativ să fie în continuă dezvoltare pentru a spori competitivitatea Moldovei pe piața europeană. De aceea, USAID, împreună cu Suedia și Marea Britanie au lansat Programul Profesiile Viitorului. Suntem bucuroși să extindem acest program și la Colegiul UTM, oferind mai multe oportunități pentru a instrui următoarele generații de profesioniști din țară”, a menționat Jeff Bryan, Directorul Misiunii USAID în Moldova.

Rectorul UTM, Viorel Bostan, susține că instituția pe care o conduce este lider în domeniul educației IT din țară, „depunând eforturi pentru a aproba diverse activități extra-academice, al căror scop este completarea programele de studii cu noi cunoștințe, tehnologii, pregătind tineri capabili, specialiști cotați pentru inserția pe piața muncii”.

Situat în campusul Mircești (56/1),  Colegiul UTM se extinde pe o suprafață de 1280 m.p. Totalul investiției în noul sediu constituie circa 11 milioane de lei, dintre care circa 2,8 milioane de lei constituie contribuția Ministerului Educației și Cercetării (1,4 mil. lei) și USAID, Suediei și Marii Britanii prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului (1,4 mil. lei).

Ministerul Educației anunță că începând cu anul universitar 2022-2023, Colegiului UTM a trecut printr-o transformare semnificativă inclusiv prin extinderea programelor și introducerea noilor specialități care se regăsesc printre profesiile viitorului. Printre acestea: „rețele de calculatoare” sau „gestionarea aplicațiilor web”. Noile discipline au trezit interesul viitorilor specialiști și, drept urmare, numărul studenților s-a triplat în comparație cu anii precedenți – de la 165 în 2022 la 786 în prezent.