CNAMUP a primit dispozitive medicale pentru salvarea pacienților aflați în situații de urgențe extreme (FOTO)

CNAMUP a primit dispozitive medicale pentru salvarea pacienților aflați în situații de urgențe extreme (FOTO)
Sursa foto: cnamup.md

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) a primit, joi, 17 august, un număr de 20 de defibrilatoare semiautomate, portabile, oferite cu generozitate de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) Moldova.

Aceste dispozitive fac parte din categoria echipamentelor de importanță critică în lanțul supraviețuirii, atunci când cu adevărat fiecare clipă contează. Sunt dispozitive care permit personalului medical de urgență să intervină prompt și eficient pentru a oferi primul ajutor victimilor stopului cardiac, indiferent dacă este vorba de adulți sau copii.

Defibrilatorul este vital necesar și în cazul pacienților cu aritmii cardiace severe precum fibrilația ventriculară și tahicardia ventriculară, aplicarea căruia face posibilă restabilirea ritmului cardiac normal și evitarea consecințelor fatale.

„Datorită capacităților tehnice performante pe care le posedă, echipamentele donate oferă un spectru complet de opțiuni deosebit de importante pentru facilitarea aplicării manevrelor de resuscitare cardio-respiratorie și cerebrală în diverse medii. La fel, aceste dispozitive sunt capabile să recunoască automat ritmul cardiac și să indice dacă este necesară defibrilarea, furnizând concomitent personalului medical instrucțiuni vocale esențiale despre modul în care trebuie să acționeze”, a precizat CNAMUP.

Valoarea totală a donației a fost estimată la 475.000 de lei.

Potrivit CNAMUP, echipamentele recepționate vor fi distribuite echipelor de asistență medicală urgentă care activează în regiunile situate în proximitatea granițelor cu Ucraina. Astfel, atât persoanele refugiate din Ucraina, cât și populația R. Moldova vor beneficia de asistență medicală urgentă prespitalicească de calitate, acordată în timp util, fapt care va contribui la creșterea șanselor de supraviețuire a pacienților critici, precum și la reducerea impactului consecințelor urgențelor extreme.

Sursa foto: cnamup.md
Sursa foto: cnamup.md

La începutul anului curent, UNFPA Moldova a donat Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească un număr de 20 autoambulanțe, în scopul consolidării capacităților sistemului de sănătate din R. Moldova în timpul crizelor medicale.