Clădirile din R. Moldova vor trebui să treacă procedura de certificare energetică. Sunt și excepții

Clădirile din R. Moldova vor trebui să treacă procedura de certificare energetică. Sunt și excepții
Imagine simbol. Sursa foto: booking.com

Clădirile noi, cele supuse renovării, precum și cele care urmează a fi vândute sau închiriate vor trece obligatoriu prin procedura de certificare energetică. Miercuri, 11 septembrie, Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de certificare a performanței energetice, elaborat de ministerul Energiei. Documentul mai prevede instituirea unui Registru electronic al certificatelor energetice, care va facilita accesul public la informațiile privind performanțele energetice ale clădirilor.

„Adoptarea acestui Regulament va facilita efectuarea auditului energetic și reprezintă un pas important pentru sprijinirea tranziției verzi a R. Moldova. De asemenea, va contribui la reducerea emisiilor de carbon și creșterea eficienței energetice în sectorul construcțiilor”, a menționat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Regulamentul stabilește cerințele specifice și pașii necesari pentru certificarea performanței energetice a clădirilor, inclusiv întocmirea certificatelor de performanță energetică, gestionarea Registrului electronic al certificatelor și modul de informare a potențialilor cumpărători sau chiriași despre eficiența energetică a clădirilor, facilitând astfel luarea unor decizii informate.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Certificarea va fi realizată de evaluatori energetici calificați, iar procesul de certificare va cuprinde colectarea datelor, inspectarea clădirii și analiza consumului energetic. Procedura va fi obligatorie pentru clădirile noi și unitățile de clădire viitoare, clădirile existente care sunt supuse unor renovări majore, precum și clădirile care urmează să fie vândute sau închiriate.

„Certificarea este impusă și pentru clădirile publice care au o suprafață utilă mai mare de 250 metri pătrați, precum și pentru clădirile publice care dețin un certificat energetic, dar au suferit modificări semnificative, cum ar fi reconstrucții, extinderi sau modernizări care influențează performanța energetică”, precizează responsabilii de la Ministerul Energiei..

Totuși, anumite clădiri sunt exceptate de la această procedură. Printre acestea se numără monumentele istorice, lăcașurile de cult, clădirile destinate activităților religioase, precum și clădirile provizorii, industriale și agricole care nu sunt destinate locuirii. De la această obligativitate sunt exceptate și clădirile cu o suprafață utilă mai mică de 50 metri pătrați.

Potrivit Regulamentului, clădirile vor fi încadrate într-o categorie de performanță energetică pe o scară de la A (cea mai eficientă) până la G (cea mai puțin eficientă), aceste informații fiind afișate vizibil în cazul clădirilor publice. În plus, certificatul va include și valoarea numerică a consumului energetic anual al clădirii, exprimată în kWh/metri pătrați/an.