Clădirea care va găzdui Centrul Cultural „Eugen Doga” a fost transmisă în gestiunea Primăriei
După câțiva ani de proceduri birocratice, Guvernul a transmis Primăriei municipiului Chișinău edificiul de pe strada Veronica Micle nr 5, unde urmează să fie creat un Centrul Cultural „Eugen Doga”. Decizia, despre care ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a spus că este una „mult așteptată”, a fost luată miercuri, 6 decembrie.
Clădirea istorică abandonată, care cândva a fost și sediu de procuratură, a devenit mărul discordiei dintre municipalitate și stat. Timp de câțiva ani, Primăria susținea că dispune de toate actele ce-i oferă dreptul de proprietate, în timp ce Ministerul Culturii afirma că această clădire nu aparține vreunei instituții anume.
Potrivit unei investigații publicate de TV8 la începutul lunii iulie curent, în timpul disputei dintre Primărie și Ministerul Culturii, edificiul a devenit un loc în care se adunau oamenii străzii și aveau loc acțiuni periculoase. La câteva zile după publicarea anchetei, în interiorul clădirii a izbucnit și un incendiu.
Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram
Acum, Ministerul Culturii notează că noua instituție urmează să devină un „loc de pelerinaj muzical”, dedicat evenimentelor culturale inedite, unde își vor da întâlnire talente din diferite țări, iar muzicienii începători vor fi ghidați și susținuți.
„Crearea acestui Centru este importantă pentru noi toți, pentru că Eugen Doga este, demult, al nostru al tuturor. Este compozitorul care și-a pus inegalabila amprentă pe „Maria Mirabela”. ... Este valsul care se așterne la picioarele tinerilor căsătoriți din R. Moldova și este „Oglinda clipelor” în care ne revedem, fiecare, viața. ... Sper că acest Centru va ajuta și la dezvoltarea muzicii pentru film, un gen cu totul aparte”, a declarat ministrul Culturii după adoptarea deciziei.
Transmiterea bunurilor imobile va fi realizată în termen de 30 de zile de la data adoptării proiectului.
Amintim că municipalitatea a decis să creeze un centru cultural în cinstea lui Eugen Doga în 2021, cu ocazia aniversării a 85 de ani de la nașterea compozitorului. Clădirea a fost aleasă chiar de maestru.