Circa opt mii de persoane din țara noastră sunt diagnosticate cu boala Parkinson

Anual, la data de 11 aprilie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson. Maladia începe cu un tremor abia vizibil într-o singură mână, care se răspândește treptat la celelalte membre, dar se poate manifesta și prin rigiditate, încetinirea mișcărilor și alte zeci de simptome. În R. Moldova, în jur de opt mii de persoane sunt diagnosticate cu Parkinson, transmite Teleradio-Moldova (TRM).
Potrivit TRM, 1% dintre oameni trecuți de vârsta de 60 de ani din țara noastră este afectat de această boală. Deși maladia este incurabilă, adresarea la specialiști poate ridica calitatea vieții celor afectați.
În fiecare săptămână, la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” se adresează circa zece oameni care suferă de boala Parkinson. Printre aceștia se numără și Vera Crețu, care la vârsta de 71 de ani a observat un tremor în mâna stângă.
„Mă încordam foarte tare numai să nu-mi tremure. Apoi a început mai tare, a doua zi și mai tare. Dacă țin ceva în mână, de exemplu, căldarea sau altceva, nici nu pot ține, mai ales cana. (...) Nici să merg, să mă pornesc undeva, parcă nu mai am puterea asta să merg. Obosesc repede și parcă nu-mi ajunge aer”, a spus femeia.
Când s-a adresat la medic, Vera Crețu nu știa nimic despre boala Parkinson și credea că toate simptomele sunt cauzate de o lovitură pe care o suferise la mână.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Deja am văzut că nu pot ține cana în mână, cea mai ușoară, nu mai poți face lucru pe acasă, dar chiar cana...M-am dus la medic, m-am adresat, uite ce am pățit, vreo 2-3 ani în urmă am lovit mâna”, a explicat aceasta.
Tratamentul de bază care este administrat pentru ameliorarea bolii Parkinson este asigurat de stat. Potrivit medicilor, una dintre cele mai mari probleme în combaterea maladiei este faptul că cei afectați nu cunosc simptomele.
„Această boală nu este o boală curabilă, adică nu putem să o vindecăm, dar avem medicamente care ne ajută să oferim acestor persoane o calitate a vieții mai bună. Le îmbunătățește mișcarea, le scade din încordarea asta musculară, astfel încât ei devin mai funcționali, cel puțin pentru cinci, zece ani”, a menționat medicul neurolog Olga Gavriliuc.
Conform datelor publicate de worldparkinsonsday.com, boala Parkinson este afecțiunea neurologică cu cea mai rapidă creștere și a doua cea mai răspândită, afectând aproximativ 11,8 milioane de oameni din întreaga lume. Potrivit experților, până în anul 2025, numărul persoanelor diagnosticate cu Parkinson ar putea ajunge la 25 de milioane.
De menționat că și tinerii pot dezvolta Parkinson, aproximativ între 10 și 20% dintre oameni prezentând simptome până a atinge vârsta de 50 de ani. Acest lucru se numește „debut tânăr” și, în timp ce tratamentele sunt similare, boala poate afecta diferit persoanele mai tinere.