Circa 470 de asistenți personali din capitală vor fi reangajați cu normă întreagă sau prin cumul
Circa 470 de asistenți personali din capitală vor fi reangajați cu normă întreagă sau prin cumul, până la o normă întreagă. Sunt vizați asistenții care îngrijesc de copii cu dizabilități severe, cărora li s-a redus programul de lucru sau cei cărora le-au fost încetate raporturile de muncă, prin decizia Primăriei. În cadrul ședinței din 24 iulie, Guvernul a aprobat o serie de măsuri pentru menținerea Serviciului Social „Asistență Personală” în municipiul Chișinău.
Potrivit notei informative a proiectului, în serviciul social „Asistență personală” cu specializare înaltă din cadrul Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă vor fi angajați asistenții personali la care, pe parcursul anului 2024, din cauza imposibilității organizării și gestionării de către prestatorul de serviciu, au fost:
- încetate raporturile de muncă, pentru a fi angajate pe o normă întreagă cu respectarea duratei normale a timpului de muncă - 40 de ore pe săptămână, per beneficiar;
- modificate raporturile de muncă prin diminuarea normării muncii (drepturilor salariale), pentru a fi angajate prin cumul până la o normă întreagă cu respectarea duratei normale a timpului de muncă - 40 de ore pe săptămână, per beneficiar.
„La angajare, inclusiv prin cumul, pe lingă documentele necesare stabilite conform legislației, solicitanții semnează declarația pe propria răspundere privind încetarea raporturilor de muncă/modificarea raporturilor de muncă cu prestatorul de serviciu, confirmată prin prezentarea copiilor contractelor de muncă încetate / modificate, în termen de o lună de la angajare”, se menționează în proiect.
Până în prezent, în cadrul Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă au fost angajați 1.215 asistenți personali, anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Disputa dintre autoritățile centrale și cele locale a început în luna ianuarie, când Guvernul a preluat finanțarea serviciului „Asistență personală”, dar a lăsat de o parte municipiul Chișinău și Găgăuzia, spunând că acestea au suficiente resurse. Anterior, asistenții personali erau plătiți de autoritățile locale și din Fondul de susținere a populației, suplinit din câteva taxe, scrie Europa Liberă.
Municipalitatea a refuzat să achite salariile asistenților personali, pe motiv că nu ar avea destui bani în buget. Mai întâi, au fost concediați asistenții aflați la pensie, iar salariile celorlalți au fost reduse cu 50-70%. Apoi, autoritățile locale din Chișinău au decis să nu prelungească contractele de muncă care expiră.
Pe 18 martie, Guvernul a anunțat că pentru luna martie, toți cei 1.215 asistenți personali care au avut de suferit vor primi o sumă fixă de 5.000 de lei, iar în luna aprilie compensația va varia în dependență de nivelul în care salariul acestora a fost redus.
Ulterior, pe 17 aprilie, Guvernul a votat un proiect prin care asistenții personali din Chișinău, demiși de către municipalitate, urmau să fie angajați de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în cadrul Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă.