Chișinăul vrea să interzică colaborarea pedagogilor cu „Evrazia” și alte organizații similare

Profesorilor din R. Moldova li s-ar putea interzice să colaboreze cu organizațiile care subminează suveranitatea și securitatea statului, scrie #diez. Acest lucru este stipulat într-un proiect supus consultărilor publice, elaborat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Documentul prevede modificări la Codul de etică al cadrului didactic, inclusiv interzicerea manifestărilor extremiste, xenofobe și a implicării în organizații sancționate de Uniunea Europeană.
Vineri, 2 mai, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a anunțat că instituțiilor de învățământ din teritoriu le-a fost expediată o scrisoare în care se trage un semnal de alarmă asupra intensificării participării cadrelor didactice din unele regiuni ale R. Moldova la activități organizate în Federația Rusă de către „Evrazia” - asociație neguvernamentală cu sediul în Rusia, al cărei scop este promovarea intereselor Rusiei în străinătate, sancționată internațional, inclusiv de către Uniunea Europeană.
Potrivit lui Perciun, informația a fost semnalată de către structurile de forță moldovenești, inclusiv Serviciul de Informații și Securitate (SIS).
„Oferă tot felul de cursuri de formare pentru profesorii noștri în Federația Rusă, cursuri unde aceștia sunt instruiți pe diverse subiecte, unde sunt reiterate narativele promovate de Federația Rusă la nivel global, în special, în regiune, și cursuri care credem că atentează la suveranitatea și independența R. Moldova”, a explicat oficialul în cadrul emisiunii sale săptămânale, difuzate pe Facebook.
În cadrul aceleiași intervenții, Dan Perciun a precizat că a atenționat întregul sistem că participarea la activități desfășurate de către organizații care subminează suveranitatea și independența R. Moldova este inacceptabilă și poate duce „inclusiv la pierderea gradelor didactice și manageriale”, prin deciziile Consiliului Național de Etică și Integritate și ale Consiliului Național de Atestare.
* Codul de etică și integritate din sistemul educațional al R. Moldova specifică care sunt drepturile și obligațiile cadrelor didactice, precum și normele de conduită pe care pedagogii trebuie să le respecte. Încălcarea normelor de conduită poate duce la pierderea gradelor didactice/manageriale.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Participarea la activități ale unei organizații sancționate de UE, recunoscută ca având drept scop subminarea integrității teritoriale și suveranității R. Moldova s-ar putea să fie calificată de către acest Consiliu drept sancționabilă cu această consecință: privarea de dreptul managerial și didactic. Așa că, îndemnăm tot sistemul să fie foarte atent la ofertele de participare la diferite evenimente, în special în exteriorul țării noastre”; a conchis Perciun.
După cum notează #diez, în aceeași zi, la consultări publice au fost supuse câteva modificări ale Codului de etică a profesorilor, care prevăd interzicerea implicării cadrelor didactice în activități ale organizațiilor ce amenință securitatea și suveranitatea țării noastre.
Potrivit sursei citate, în nota de fundamentare a inițiativei se menționează că, atât timp cât MEC încearcă să crească prestigiul profesiei pedagogice, elevii semnalează comportamente neetice ale profesorilor. Din această cauză autoritățile spun că este necesar să fie stabilite standarde de etică pentru cadrele didactice, aplicabile și în afara orelor de lucru, deoarece „statutul de cadru didactic nu se limitează la o perioadă de timp”.
În proiect se menționează că, fiind parte a unui serviciu public, cadrele didactice trebuie să respecte în spațiul public valorile fundamentale prevăzute în Constituție, precum statul de drept, democrația și drepturile omului. Astfel, Codul de etică a profesorilor va fi completat cu norme care interzic manifestările antisemite, xenofobe, extremiste sau instigatoare la ură, precum și implicarea cadrelor didactice în activități care amenință suveranitatea și securitatea statului.
Modificările vor fi supuse consultărilor publice până vineri, 9 mai.