Chișinăul va compensa integral cheltuielile fermierilor care dețin pământuri după traseul Camenca-Tiraspol
Chișinăul va compensa integral cheltuielile fermierilor care dețin terenuri agricole după traseul Camenca-Tiraspol, impuși de pretinsele autorități din stânga Nistrului să achite taxe vamale. Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a anunțat că suma compensațiilor ar urma să fie aprobată săptămâna viitoare.
„Va fi un ajutor în trei tranșe, două dintre care vor fi oferite în acest an, în primul semestru și cel de-al doilea, a treia tranșă care poate fi mai mare va fi oferită la începutul anului viitor. Deci, în funcție de volumul de producție agricolă transportată peste autostrada Camenca-Tiraspol, ținând cont de tarifele pe care le-au impus, am alocat din fondul de reintegrare o anumită sumă care trebuie încă aprobată. Este o sumă care acoperă integral cheltuielile acestor oameni”, a declarat Oleg Serebrian în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova.
Amintim că autoritățile de la Chișinău au anunțat anterior că pregătesc un plan de acțiuni pentru a sprijini deținătorii de terenuri agricole amplasate după traseul Camenca-Tiraspol, care sunt nevoiți să achite taxe vamale, impuse de autoproclamatele autorități din stânga Nistrului.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Pe 9 ianuarie 2024, membrii așa-zisului guvern de la Tiraspol au decis să introducă mai multe taxe și să revizuiască o serie de reglementări, care vizează agenții economici moldoveni. Printre acestea se numără introducerea taxelor vamale pentru fermierii din satele Doroțcaia, Pârâta, Coșnița, Pohrebea, Molovata Nouă, Vasilevca și Cocieri din raionul Dubăsari, care vor dori să-și exporte produsele pe malul drept al Nistrului.
Astfel, începând cu 1 februarie, costul tarifelor persoanelor juridice situate în regiunea transnistreană, dar aflate sub jurisdicția Chișinăului, corespunde celor stabilite în R. Moldova. Măsurile reprezintă un răspuns la introducerea taxelor vamale pentru regiunea transnistreană de către Guvernul de la Chișinău, începând cu 1 ianuarie, 2024.
Noul Cod Vamal, intrat în vigoare în R. Moldova de la 1 ianuarie, elimină toate scutirile la plata taxelor vamale de care s-au bucurat, timp de decenii, agenții economici din regiunea separatistă transnistreană. Serviciul Vamal al R. Moldova susține că această măsură asigură un tratament egal al tuturor companiilor, de pe ambele maluri ale Nistrului.