Chișinăul alocă resurse suplimentare pentru dezvoltarea localităților din Zona de Securitate

Chișinăul alocă resurse suplimentare pentru dezvoltarea localităților din Zona de Securitate
Podul de la Gura Bîcului. Sursa foto: gov.md

Programul activităților de reintegrare a țării pentru anul curent va fi completat cu cinci proiecte noi. Acestea vizează modernizarea și consolidarea mai multor instituții de învățământ, dar și edificii pentru prestarea serviciilor sociale și medicale, situate în localitățile aflate în perimetrul Zonei de Securitate. Totodată, vor fi suplinite alocațiile pentru două proiecte aprobate anterior. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Guvernului din 11 septembrie.

Astfel, pe lângă cele 26 de proiecte aprobate anterior, va fi reparat capital blocul alimentar al Gimnaziului Oxentea, raionul Dubăsari, va fi pavată curtea Gimnaziului „Vasile Alecsandri” din satul Copanca, raionul Căușeni și va fi reparat Oficiul de Sănătate din satul Curătura, comuna Alcedar, raionul Șoldănești.

Totodată, în comuna Mateuți, raionul Rezina, urmează să fie construit un teren de sport, iar în satul Chircăiești, raionul Căușeni, va fi amenajat un spațiu de comemorare a eroilor.

În anul curent, prin intermediul Programului activităților de reintegrare a ţării, au fost finanțate, în total, 31 de proiecte, în valoare totală de 15 milioane de lei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit platformei media Zona de Securitate.md, Zona de Securitate are o lungime de 225 km și o lățime de 12-20 km, împărțită în 3 secțiuni: Nord, Centru și Sud (cele mai mari sunt secțiunile Nord și Sud, respectiv 85 și 80 km lungime) și o zonă cu un regim de securitate sporit – orașul Bender/Tighina.

În principal, Zona de Securitate acoperă teritoriul regiunii transnistrene, controlată de regimul separatist de la Tiraspol (circa 60% din suprafață). În același timp, aceasta ocupă aproape 5% din suprafața totală a R. Moldova.

Astfel, Zona de Securitate se întinde pe ambele maluri ale râului Nistru: începe cu localitatea Camenca și se termină cu regiunea Slobozia, controlată de către autoritățile separatiste din stânga Nistrului.

Tot teritoriul municipiului Tighina/Bender cu așezările adiacente de pe malul drept al Nistrului a fost, de asemenea, considerat zona de securitate. Aceasta a fost împărțită în trei secțiuni: nordic – de la orașul Dubăsari până la Camenca, inclusiv; sudic (Bender) – orașul Bender și central (Dubăsari) – regiunea Dubăsari, Grigoriopol, Criuleni și Anenii Noi.

Zona cuprinde 110 localități, cu aproximativ 600.000 de locuitori. Orașul Tighina (Bender), desemnat, prin Acordul de la 21 iulie 1992, raion cu regim de securitate sporit în cadrul Zonei.