CFM și CFR au semnat un memorandum privind reluarea conexiunii feroviare de la Fălciu

Cala Ferată din Moldova (CFM) și Calea Ferată din România (CFR) au semnat, luni, un memorandum privind reluarea conexiunii feroviare pe la podul Fălciu.
Documentul a fost semnat de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea și secretarul de stat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România, Irinel Ionel Scrioșteanu.
Ministrul Infrastructurii Vladimir Bolea declară că lucrările de construcție a podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), vor începe pe 26 aprilie. Potrivit oficialului moldovean, redeschiderea acestui circuit feroviar va însemna ancorarea R. Moldova în circuitul feroviar nu doar al României, ci și al Uniunii Europene (UE). Tot Bolea spune că „în cel mai scurt timp, vom oferi agenților economici posibilitatea de a circula pe trei poduri feroviare: Ungheni, Fălciu și Giurgiulești”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Secretarul de stat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Irinel Ionel Scrioșteanu, a spus, la rândul său, că lucrările de pregătire a acestui pod au început deja.
„Nu s-a circulat pe acest pod zeci de ani, el trebuie pregătit pentru a se da în trafic”, a menționat oficialul român.
La 28 februarie 2025, speakerul Igor Grosu anunța că începând cu acest an, trenurile vor circula din nou pe podul Fălciu-Cantemir, după trei decenii în care circulația feroviară a fost închisă. Astfel, pe acest sector de cale ferată vor putea fi transportate vagoanele cu produse agricole de export sau vor putea fi importate produse.
Menționăm că tronsonul feroviar ce face legătură dintre Cantemir și satul Fălciu din România a fost închis în 1992 din cauza alunecărilor de teren.