Cetățenii din diasporă ar putea vota prin corespondență la alegerile din toamnă, anunță președinta țării
Alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană urmează să aibă loc în aceeași zi. Președinta Maia Sandu susține că autoritățile ar putea introduce „votul prin corespondență”, astfel ca la alegerile din toamnă să voteze cât mai mulți cetățeni din diasporă.
„Știm din experiența altor scrutine că cea mai mare rată de participare a moldovenilor este la alegerile prezidențiale. Vrem să avem o rată mare de participare acasă, dar și în diasporă și cred că Parlamentul trebuie să grăbească finalizarea proiectului de lege cu votul prin corespondență, încât măcar în câteva țări să putem utiliza această modalitate de vot. Cred că ar trebui să se încerce acest vot prin corespondență în special în țările mari, unde este greu de ajuns la secțiile de vot. Astea sunt lucrurile pe care trebuie să le facă acum Guvernul și Parlamentul și înțeleg că există această discuție de ceva timp”, a spus președinta”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.
În decembrie 2023, președinta Maia Sandu a anunțat că va candida pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale din 2024 și a solicitat Parlamentului organizarea unui referendum, la care cetățenii să se expună privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. O decizie finală cu privire la data în care vor fi organizate alegerile prezidențiale nu a fost, deocamdată, luată.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Maia Sandu deține funcția de președinte al R. Moldova din 24 decembrie 2020, după ce a câștigat turul II al alegerilor prezidențiale din luna noiembrie a aceluiași an, cu scorul de 57,7%.
Înainte de scrutinul prezidențial din 2020, Maia Sandu declara, în cadrul unui live pe Facebook, că este imposibil să se aprobe modificări la Codul electoral, așa încât la alegerile prezidențiale să se poată vota prin corespondență sau folosind votul electronic.
Sandu explica atunci că impedimentul principal este lipsa de încredere în instituțiile care trebuie să organizeze aceste procese. Potrivit ei, ca să fie asigurat votul electronic și votul prin corespondență, aceasta ar însemna instituții independente şi credibile, potrivit IPN.