ACTUALIZARE/ Cerealele ucrainene care tranzitează R. Moldova, exceptate de la controlul ANSA până pe 14 septembrie

ACTUALIZARE/ Cerealele ucrainene care tranzitează R. Moldova, exceptate de la controlul ANSA până pe 14 septembrie
Sursa foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE (27 iunie 16:30) Cerealele originare din Ucraina, care sunt transportate în regim de tranzit pe teritoriul R. Moldova, vor fi, în continuare, exceptate de la de la controlul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Joi, Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege care prevede acest lucru.

Documentul propune instituirea unei derogări de la prevederile Legii cu privire la protecția plantelor și carantina fitosanitară, prin care cerealele ce provin din Ucraina și sunt transportate prin punctele de trecere a frontierei de stat, intrare Giurgiulești – Reni și ieșire Giurgiulești – Galați, precum și transportate pe cale feroviară, pentru care se solicită plasarea sub regim de tranzit, să nu fie supuse controlului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Această derogare se va aplica până la 14 septembrie 2024.

ȘTIRE INIȚIALĂ (26 iunie 14:41) Cerealele originare din Ucraina, care sunt transportate în regim de tranzit pe teritoriul Republicii Moldova, vor fi, în continuare, exceptate de la de la controlul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Raportul la un proiect de lege care prevede acest lucru a fost examinat în cadrul ședinței de miercuri a Comisiei agricultură și industrie alimentară.

Documentul propune instituirea unei derogări de la prevederile Legii cu privire la protecția plantelor și carantina fitosanitară, prin care cerealele ce provin din Ucraina și sunt transportate prin punctele de trecere a frontierei de stat, intrare Giurgiulești – Reni și ieșire Giurgiulești – Galați, precum și transportate pe cale feroviară, pentru care se solicită plasarea sub regim de tranzit, să nu fie supuse controlului ANSA. Această derogare se va aplica până la 14 septembrie curent.

Potrivit autorilor, având în vedere faptul că acest gen de mărfuri tranzitează teritoriul țării noastre în mijloace de transport specializate, riscul introducerii unor organisme de carantină este unul redus.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Totodată, în cazul producerii unor accidente a transportului și a încărcăturilor aflate în tranzit pe teritoriul R. Moldova, transportatorii vor fi obligați să notifice, în decurs de două ore, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Autorii cred că adoptarea acestui proiect de lege va rezolva problema tranzitului mărfurilor de origine non-animală și a aglomerării create la frontiera R. Moldova, atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire, ca urmare a creșterii fluxului de mărfuri din Ucraina. Proiectul de lege va fi propus plenului Parlamentului spre adoptare.