Cercetătorii de pe ambele maluri ale Prutului vor beneficia de finanțare pentru proiecte comune

Cercetătorii de pe ambele maluri ale Prutului vor beneficia de finanțare pentru proiecte comune
Imagine simbol. Sursa foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases / Unsplash

Cercetătorii din R. Moldova și România vor beneficia de finanțare pentru proiecte comune de cercetare și inovare. Apelul de proiecte, cu valoarea totală de circa 90 de milioane de lei, a fost lansat vineri, 13 septembrie, la Chișinău.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, proiectul va fi cofinanțat de Guvernele celor două state. De granturi urmează să beneficieze proiecte din mai multe domenii: digitalizare, industrie și spațiu; climă, energie și mobilitate; hrană, bioeconomie, resurse naturale, biodiversitate, agricultură și mediu; sănătate; cultură, creativitate și societate incluzivă; securitate civilă pentru societate. Durata maximă a unui proiect este de 24 de luni.

„Mă bucur să anunțăm împreună continuarea unui parteneriat extrem de important și deschiderea unui nou apel. Anume, programele de cooperare bilaterală România - R. Moldova în domeniul cercetării avansate. Îmi doresc ca și în cazul primului apel, când au fost depuse 174 de propuneri, să avem cât mai mulți aplicanți pe acest domeniu important”, a declarat ministrul român al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Proiectul va acoperi cheltuieli directe precum: cele de personal, de logistică, deplasare, precum și cheltuielile indirecte. Evaluarea propunerilor va fi efectuată de către experți internaționali care au titlul de doctor și cu experiență în domeniile de competență.

Ediția precedentă a acestei competiții de proiecte comune, lansată în anul 2023 a avut un buget total de 20 de milioane de lei românești. Propunerile de proiect au fost elaborate în următoarele domenii științifice: științe exacte și inginerie; științe sociale și umane; științele vieții. În total, au fost depuse 179 de propuneri de proiecte, 38 dintre acestea fiind selectate pentru finanțare.

Totodată, 11 experți români din diverse domenii științifice au fost selectați ca membri în cadrul Consiliului Consultativ pentru Știință și Tehnologie care a evaluat 114 subprograme de cercetare depuse.