„Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție nu vor fi comasate”. Ce spune Maia Sandu despre crearea Curții Anticorupție

„Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție nu vor fi comasate”. Ce spune Maia Sandu despre crearea Curții Anticorupție
Sursa foto: president.gov.ua

Experții Comitetului consultativ independent Anticorupție au făcut o analiză a arhitecturii instituțiilor de combatere a corupției în R. Moldova. Aceștia au recomandat separarea Procuraturii Anticorupție (PA) de Centrul Național Anticorupție (CNA) și consolidarea capacităților primei instituții (n.r: PA) prin sporirea autonomiei și creșterea resurselor. Precizările au fost făcute de președinta Maia Sandu, în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă. Cât despre ideea anunțată de anterior – un DNA după modelul românesc și un Tribunal Anticorupție, șefa statului a spus că, nu doar susține crearea acestor instituții, dar insistă că „am avansat pe această cale”.

În ultima perioadă a dispărut din spațiul public ideea anunțată de Maia Sandu anterior – un DNA după modelul românesc și un Tribunal Anticorupție. În cadrul interviului, președinta a fost întrebată dacă susține continuare crearea acestor instituții sau a renunțat, ținând cont că au fost voci critice, inclusiv în partidul de guvernare.

„Nu doar susțin crearea acestor instituții, dar insist că am avansat pe această cale. Acum câteva luni, experții Comitetului consultativ independent Anticorupție au făcut o analiză a arhitecturii instituțiilor de combatere a corupției în R. Moldova. Aceștia au recomandat separarea PA de CNA și consolidarea capacităților PA prin sporirea autonomiei și creșterea resurselor. Exact acesta este modelul pe care mergem și legea a fost modificată de Parlament în acest sens acum câteva zile. PA va obține autonomie și mai multe resurse pentru a se ocupa de corupția mare. Dar cei mai importanți sunt oamenii care vor lucra în PA. De ei depinde dacă această instituție va deveni un adevărat DNA sau nu”, a răspuns Maia Sandu.

Cu referire la Curtea Anticorupție, șefa statului a precizat că a expediat proiectul legii la Parlament și Comisiei de la Veneția pentru opinie.

„Proiectul este publicat pe pagina Parlamentului și a Președinției pentru comentarii. Curtea Anticorupție este gândită să crească viteza de examinare a cazurilor de corupție în instanță. Cetățenii au o așteptare legitimă – cei care au comis fraude, acte de corupție, să fie condamnați, să le fie confiscată averea dobândită ilegal, nu să meargă în instanță o dată la 2-3 luni ca la plimbare, după care să revină imediat la viața obișnuită în locuințele lor de lux sau să meargă în vacanțe scumpe”, a menționat președinta.

În luna martie curent, Maia Sandu a avut o apariție-surpriză în Legislativul de la Chișinău. Atunci, ea a solicitat Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție - o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul de justiție.

Tot în cadrul acestui interviu, Maia Sandu a comentat cele 21 de decizii ale Comisiei Pre-Vetting anulate recent de judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), spunând că, vedem „încă o încercare a sistemului de a pune bețe în roate reformei justiției și eforturilor de eliminare din sistem a oamenilor corupți”.