Celula de criză: Informații actualizate privind consumul de energie electrică pe malul drept al Nistrului

Celula de criză: Informații actualizate privind consumul de energie electrică pe malul drept al Nistrului
Sursa foto: EpicStockMedia

Consumul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului, în perioada 5-6 ianuarie 2025, a fost acoperit integral cu producție locală și importuri din România, fără necesitatea activării contractelor de avarie sau a fluxurilor neintenționate. Informația actualizată privind acoperirea consumului de energie pentru malul drept al Nistrului oferite de Celula de Criză de la Guvern.

Sursele utilizate pentru asigurarea consumului pentru data de 5 ianuarie includ:

  • SA „Termoelectrica” – 32,35  %
  • SA „CET-Nord” – 5,12 %
  • Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,21 %
  • Energie regenerabilă – 11,83 %
  • Soldul de import al energiei electrice (MD/ RO) – 49,49%

Capacitatea comercială disponibilă pentru import din România prin rețeaua ENTSO-E a fost suficientă pentru a acoperi cererea prognozată. O alocare suplimentară de 364 MW a contribuit la consolidarea securității energetice.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Unitățile de producție funcționează conform programului stabilit, iar până în prezent nu s-au raportat avarii sau deranjamente în sistem.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să utilizeze rațional energia electrică, în special în orele de vârf. Totodată, persoanele afectate de eventualele întreruperi sunt încurajate să contacteze furnizorii locali pentru soluționarea rapidă a problemelor.

Pentru malul stâng al Nistrului, Centrala de la Cuciurgan și-a ajustat producția prin utilizarea cărbunelui, având rezerve estimate pentru 30-50 de zile. Totuși, din cauza consumului ridicat, în regiune continuă deconectările planificate în evantai de energie electrică. Acestea includ localitățile Copanca și Varnița, cu intervale de întrerupere stabilite între orele 17:00-20:00 și 20:00-23:00.

Presiunile în rețelele de transport gestionate de SRL „Vestmoldtransgaz” se mențin în limitele parametrilor funcționali, variind între 33,0 kg/cm² și 54,8 kg/cm². În acest sector, rezervele de gaze naturale sunt suficiente, iar fluxurile de livrare se desfășoară fără dificultăți.