„Cei cu cartea în mână vor conduce”. Autoritățile lansează campania națională „Septembrie - nicio zi fără cultură”

„Cei cu cartea în mână vor conduce”. Autoritățile lansează campania națională „Septembrie - nicio zi fără cultură”
Sursa foto: mc.gov.md

30 de edituri de pe ambele maluri ale Prutului,  30 de mii de titluri de carte expuse de acestea, la preț promoțional și peste 90 de evenimente, constând în lansări de carte, întâlniri cu scriitorii îndrăgiți și editori, ateliere de creație și dezbateri literare este oferta celei de-a VI-a ediție a Salonului internațional de carte „Bookfest Chișinău”. Evenimentul a fost inaugurat miercuri, 30 august, și durează până pe 3 septembrie, la Centrul „Mediacor” de la Universitatea de Stat din Moldova (USM), iar activitățile se extind și în muzee, biblioteci și alte adrese, unde cartea e la ea acasă.

Bookfest-ul, așa cum îl vedem în această ediție, ne demonstrează că, sub aspect literar și editorial, granița de la Prut nu mai există. Apreciez această infuzie de produs cultural românesc calitativ la Chișinău, la fel cum e apreciată prestația artiștilor noștri în orașele României. Prezența zecilor de scriitori din prim-planul vieții literare românești sunt un semn că, în pofida rănilor financiare provocate de pandemie, de războiul inuman din țara vecinilor, de creșterea semnificativă a prețurilor la resursele energetice, la hârtie și servicii tipografice, fragila industrie a editării de carte a reușit să reziste și chiar să se fortifice”, se arată în mesajul transmis de Maia Sandu, citit de consiliera sa pe domeniul culturii, Angela Brașoveanu.

Aceasta a anunțat că președinta Maia Sandu nu a putut să vină la deschiderea salonului internațional de carte, însă a promis că astăzi, 31 august, le va citi copiilor, în cadrul Bookfest 2023, din cartea care i-a marcat copilăria „Micul Prinț”.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a reiterat necesitatea lecturii pentru formarea liderilor de mâine: „Copiii care astăzi stau cu cartea în mână îi vor conduce, mâine, pe cei care stau la televizor sau pierd timpul pe rețele de socializare”.

Prodan a vorbit și despre importanța Salonului de carte românească Bookfest în completarea colecțiilor de carte a Bibliotecii Naționale și bibliotecile publice:

„Urmare a celor cinci ediții anterioare a Bookfest, 17.201 exemplare de carte au ajuns, cu titlu gratuit, în bibliotecile din R. Moldova. Am discutat că poate acest salon internațional de carte să aibă loc de două ori pe an. Zic, ceea ce e frumos, e bine să fie o dată pe an, pentru a-i savura gustul îndelung. Trebuie să mergem spre aprofundarea efectului acestui salon de carte, astfel ca tot mai mulți cetățeni să citească cărți”, a specificat ministrul.

Sergiu Prodan a anunțat că Ministerul Culturii lansează campania națională „Septembrie - nicio zi fără cultură”. Acesta a îndemnat cititorii să nu se limiteze doar la luna septembrie, dar să citească anul întreg.

Ministra Culturii din România, Raluca Turcan, a remarcat că Bookfest 2023 reprezintă o continuare firească a multor evenimente culturale care au loc la București și în marile orașe România și din lume.

„Sprijinul culturii la Chișinău este o preocupare constantă și crescândă a României. Prezența atâtor edituri și editori, întâlnirile cu scriitorii reprezintă esența promovării identității noastre comune – prin dialog, cunoaștere și limba română. Complexitatea evenimentului și oamenii pe care îi adună aici sunt dovadă a bogăției culturale extraordinare din România și R. Moldova. Trebuie să prețuim acest lucru și să-l facem cunoscut. Mă angajez, în calitate de ministră a Culturii, să sprijin constant R. Moldova. Mâine celebrăm Ziua Limbii Române, limba noastră comună, una dintre limbile oficiale ale UE și probabil cea mai frumoasă limbă de pe pământ. Să dăm credit oamenilor de cultură de pe ambele maluri ale Prutului, să le citim cărțile și să le promovăm creația”, a punctat ministra de la București.

Rectorul USM, Igor Șarov, președinte de onoare al Bookfest, a afirmat că acesta este evenimentul central în domeniul cărții în Republica Moldova. „Anumite percepții care există în societate că la Chișinău nu se citește, sunt eronate. Și asta o spun editorii din România și R. Moldova care la sfârșit fac totalurile. Chișinăul se plasează pe unul dintre primele locuri la capitolul vânzarea de carte, ceea ce vorbește despre o sete a celor care sunt împătimiți de domeniul cărții”.

Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău este finanțat de Departamentul pentru Relația cu R. Moldova. Evenimentul beneficiază și de susținere financiară din partea Ministerului Culturii din România și a Ministerului Culturii din R. Moldova. Organizatorii evenimentului sunt Biblioteca Națională a R. Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Mediacor, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din R. Moldova și Asociația Editorilor din România.