Parlamentul a aprobat demisia lui Lilian Enciu din funcția de membru al CEC (DOC)

Parlamentul a aprobat demisia lui Lilian Enciu din funcția de membru al CEC (DOC)
Sursa foto: Tribuna

Lilian Enciu și-a depus cererea de demisia din funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC). O hotărâre în acest sens urmează a a fi votată de în cadrul ședinței Parlamentului din 14 iulie.

Actualizare: Parlamentul a aprobat, vineri, 14 iulie, hotărârea privind încetarea calității de membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC) a lui Lilian Enciu, începând cu 10 iulie curent.

Hotărârea are la bază cererea de demisie depusă de Lilian Enciu în contextul desemnării lui în calitate de membru al Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Funcția respectivă este incompatibilă cu orice funcție publică din Republica Moldova.

Știrea inițială:

La propunerea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Lilian Enciu a fost numit de Parlament în funcția de membru al CEC.

Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Parlamentului se regăsește și proiectul de hotărâre privind încetarea calității de membru al CEC al lui Lilian Enciu, fiind făcută trimitere la cererea de demisie.

El a fost numit de Parlament în funcția de membru CEC în octombrie 2021.

Potrivit legislației, CEC are nouă membri – opt desemnați de Parlament și unul de președintele țării. Aceștia sunt inamovibili şi nu pot fi membri ai partidelor şi ai altor organizaţii social-politice.

Mandatul membrilor CEC este pe o perioadă de cinci ani.

În iunie 2023, Parlamentul a aprobat proiectele de hotărâre privind desemnarea membrilor Comisiei de evaluare privind evaluarea externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a înaintat candidatura lui Lilian Enciu.

Comisia de evaluare este constituită din șase membri. Trei membri, cetățeni ai Republicii Moldova, sunt propuși de fracțiunile parlamentare, ținându-se cont de reprezentarea proporțională a majorității și a opoziției parlamentare, iar alți trei membri sunt desemnați la propunerea partenerilor de dezvoltare.