Ce se schimbă din 31 martie la călătoriile cu avionul, după ce România intră în Air Schengen

Ce se schimbă din 31 martie la călătoriile cu avionul, după ce România intră în Air Schengen
Sursa foto: buletin.de

România intră pe 31 martie în spațiul Schengen, aerian și maritim. Astfel, românii care zboară spre țări din spațiul Schengen nu se vor mai opri la ghișeele de control ale Poliției de Frontieră, ci vor merge direct spre porțile de îmbarcare. Călătoria cu copiii va fi și ea mai ușoară, care scapă de verificarea documentelor la ghișeu, însă părinții trebuie să le aibă la ei în caz de verificări inopinate.

De pe 31 martie, românii nu vor mai trebui să treacă prin controlul Poliției de Frontieră și vor merge direct către porțile de îmbarcare la călătoriile cu avionul în țări din spațiul Schengen. Totuși, polițiștii de frontieră vor face controale aleatorii, pentru a verifica identitatea pasagerilor și pentru a preveni ilegalități.

„Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti este unul din cele 17 aeroporturi pe care, începând cu data de 31 martie, vor fi ridicate controalele de frontieră pentru cetățenii statelor Schengen. De la această dată controalele la frontierele aeriene și maritime se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor de frontieră”, a declarat Inspectorul general al Poliției de Frontieră din România, Cornel Laurian Stoica, citat de presa română.

De asemenea, sunt schimbări importante și pentru familiile care aleg să meargă în vacanțe și au copii minori: „Nu vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până în prezent”, a precizat Stoica.

Documentele necesare la ieșirea din țară în cazul minorilor români:

Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare:

  • document de călătorie valabil;
  • acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi;
  • acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele;
  • doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens;
  • doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei.

Admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen din 31 martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime, a fost votată în decembrie 2023 de Consiliul Uniunii Europene. Aderarea cu granițele terestre este încă blocată de Austria.

Consiliul UE a aprobat intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen, aerian și maritim, din martie 2024
Consiliul UE a aprobat sâmbătă, 30 decembrie, admiterea României și a Bulgariei la spațiul Schengen în martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime. Discuțiile privind o altă decizie de a elimina controalele la frontierele terestre vor continua în cursul anului 2024, se arată într-un comunicat de…