Ce face România cu cerealele din Ucraina? Premierul român: E pregătit un ordin ce interzice importul, dar așteptăm

Ce face România cu cerealele din Ucraina? Premierul român: E pregătit un ordin ce interzice importul, dar așteptăm
Sursa foto: Euronews

Premierul român Marcel Ciolacu a anunțat luni, 18 septembrie, că Guvernul de la București e pregătit să adopte un ordin comun al miniștrilor Agriculturii și Economiei pentru prelungirea cu 30 de zile a embargoului pe importul de cereale din Ucraina, dar acest ordin nu va fi dat până când nu există o comunicare cu omologul său ucrainean.

Ciolacu susține că, deocamdată, nu există nici o solicitare din Ucraina pentru export și a dat asigurări că „niciun un gram de cereale nu va fi importat pe teritoriul României”.

Guvernul României așteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acțiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor din țara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie.

Totodată, își exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluție în plan european pentru prelungirea restricțiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de această decizie”, este menționat în nota informativă a Executivului de la București.

În funcție de Planul de Acțiune prezentat de partea ucraineană, Guvernul României „va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români”.

Guvernul României mai spune că este în contact permanent cu Comisia Europeană și cu partea ucraineană pentru a se asigura că noul mecanism de limitare a efectelor importurilor produselor ucrainene, propus de CE, va preveni distorsiunile piețelor statelor membre UE care au fost protejate prin măsurile preventive de limitare a importurilor din Ucraina.

Ucraina și R. Moldova au convenit să prelungească Acordul privind liberalizarea transportului de mărfuri între țări până la sfârșitul anului 2025.

Acordul prevede posibilitatea de a efectua transport dus-întors și de tranzit prin transport rutier fără autorizații speciale. Protocolul cu decizia de extindere a efectului liberalizării a fost semnat în urma rezultatelor ședinței Comisiei mixte ucrainene-moldovenești pentru transportul rutier internațional din 13-14 septembrie.

Comisia Europeană a decis vineri, 15 septembrie, să ridice restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene, dar a cerut Kievului să elaboreze un plan de măsuri eficiente pentru controlul transporturilor.

În urma expirării măsurilor restrictive privind exporturile ucrainene de cereale şi alte produse alimentare către UE, Ucraina a fost de acord să introducă măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licenţe de export), în termen de 30 de zile, pentru a evita o supraofertă de cereale pe pieţele ţărilor vecine”, a anunțat Comisia Europeană.

Doar că, până atunci, Ucraina trebuie să instituie, începând chiar de sâmbătă, 16 septembrie, măsuri eficiente de control al exportului în cazul a patru grupe de mărfuri, pentru a preveni orice denaturare a pieţei în statele membre vecine.