Cauza penală de învinuire a deputatului Alexandr Nesterovschi a ajuns pe masa magistraților

Cauza penală de învinuire a deputatului Alexandr Nesterovschi a ajuns pe masa magistraților
Sursa foto: Facebook/Alexandr Nesterovschi

Procuratura Anticorupție (PA) anunță despre trimiterea în instanța de judecată a cauzei penale în privința deputatului Alexandr Nesterovschi, învinuit de corupere pasivă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și pregătirea finanțării partidelor politice, din surse interzise de lege săvârșită în proporții mari.

Urmărirea penală în temeiul infracțiunii de corupere pasivă, a fost pornită în luna iunie 2023, iar pe faptul pregătirii finanțării unui partid politic a fost pornită în septembrie 2023, de către procurorul general interimar.

Infracțiuni incriminate

Conform probatoriului, Alexandr Nesterovschi a acceptat și primit servicii avia spre orașul Tel Aviv, Israel, avantaje necuvenite manifestate prin numirea acestuia în calitate de membru al Biroului politic a Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE” și conducerea de facto a acestui partid, care să acționeze la indicațiile grupului criminal organizat, precum și bunuri sub formă de mijloace bănești (nu mai puțin de 35000 dolari SUA) de la grupul criminal organizat condus de Ilan Șor, pentru ca deputatul Nesterovschi să părăsească fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și să creeze o nouă fracțiune parlamentară, care să reprezinte interesele grupului criminal organizat.

De asemenea, potrivit PA, acesta a creat intenționat condiții pentru săvârșirea infracțiunii de finanțare ilegală a unui partid politic, pentru a-i asigura lui Ilan Șor, menținerea controlului asupra proceselor politice, electorale și sociale din R. Moldova.

În acest sens, a identificat-o pe fosta deputată Arina Spătaru, care a denunțat aceste fapte organului de urmărire penală, căreia i-a propus să se alăture unui proiect politic inițiat de Ilan Șor, privind constituirea sau preluarea unor partide cu viziuni proeuropene, al cărei lider să fie ea, asigurând-o de faptul că partidul acesteia va fi susținut și finanțat de către grupul criminal organizat condus de Ilan Șor, iar despre acest fapt vor cunoaște doar ei.

Respectiv, pentru a o determina pe aceasta să accepte propunerea lui Ilan Șor, Alexandr Nesterovschi i-a organizat ultimei o vizită în statul Israel, unde a discutat direct cu Ilan Șor. La scurt timp de la revenirea Arinei Spătaru din statul Israel, Alexandr Nesterovschi, sub controlul organului de urmărire penală, i-a transmis mijloace bănești în sumă de 50 000 dolari SUA, 100 000 lei MDL și un telefon mobil de model destinat discuțiilor securizate cu Ilan Șor.

Ce riscă Alexandr Nesterovschi

Dacă va fi găsit culpabil de comiterea infracțiunii incriminate, acesta riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de la 7 la 15 ani, cu amendă în mărime de la 400 000 la 500 000 lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

În scopul garantării executării pedepsei amenzii și eventualei confiscări speciale sau confiscări extinse, a fost aplicat sechestru în valoare de peste 180 000 de lei , inclusiv pe un mijloc de transport și mijloace bănești ridicate în cadrul perchezițiilor.

Fără imunitate parlamentară și în arest

Alexandr Nesterovschi și colega sa de partid Irina Lozovan au fost reținuți în seara zilei de joi, 21 septembrie, după ce Parlamentul a aprobat cererea de ridicare a imunității parlamentare a celor doi deputați transfugi.

Potrivit procurorului general interimar, deputaților Lozovan și Nesterovschi le sunt imputate infracțiuni de acceptare a finanțării a unui partid politic din partea unui grup criminal organizat și spălare de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari”.

La 17 noiembrie, Judecătoria Ciocana a admis parțial demersul procurorului privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv în privința lui Alexandr Nesterovschi, fiind dispus arestarea la domiciliu pe un termen de 30 zile, inclusiv cu monitorizarea GPS. Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția.