Câți muncitori au mai rămas în R. Moldova? Economistul Veaceslav Ioniță: „E trist, dar adevărat”

Câți muncitori au mai rămas în R. Moldova? Economistul Veaceslav Ioniță: „E trist, dar adevărat”
Sursa foto: Getty Images

În R. Moldova sunt „pe hârtie” 2.460.000 de adulți apți de muncă, însă 930 de mii dintre ei au ales să meargă să muncească peste hotare, adică circa 40%, conform unei analize publicate de expertul economic Veaceslav Ioniță, cu prilejul Zilei Muncii, marcată pe 1 mai.

Astfel, în țară rămân 1.530.000 de oameni „gata de muncă”, cel puțin teoretic, susține economistul. Asta pentru că mulți dintre ei fie nu lucrează deloc – sunt fie la studii, fie bolnavi, fie șomeri sau pur și simplu sunt excluși din piața muncii de la noi. Rămân doar 850 de mii de adulți să mai mai muncească efectiv în economia națională, spune Veaceslav Ioniță.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Aceeași analiză mai arată că aproximativ 160 de mii lucrează în sectorul bugetar. Practic, în sectorul real al economiei, cel care generează efectiv valoare adăugată prin producție, servicii sau export, au mai rămas circa 470 de mii de oameni.

În concluzie, potrivit lui Ioniță, doar 1 din 5 moldoveni activi muncește, de fapt, în sectorul real al economiei.

„Aceasta este realitatea muncii în Moldova în anul 2025. Tristă, dar adevărată. Și poate tocmai de aceea merită spusă astăzi, de 1 Mai”, afirmă expertul.
1 mai - Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii. Bugetarii au zi liberă
R. Moldova marchează astăzi Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii. În țara noastră, ziua de 1 mai este declarată zi de sărbătoare nelucrătoare. Peste 90 de țări din întreaga lume marchează la 1 mai Ziua internațională a muncii, Ziua muncii sau Ziua internațională a muncitorilor. Acea…