Câți moldoveni au murit anul trecut din cauza intoxicațiilor? Rezultatele ANSP
Circa 1.900 de moldoveni au fost diagnosticați, în anul 2023, cu intoxicații provocate de medicamente, pesticide, produse chimice de uz casnic, detergenți, solvenți, vopsele, monoxidul de carbon, relevă datele transmise de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). 803 cazuri au fost înregistrate la copiii.
Datele ANSP mai arată că, anul trecut, în R. Moldova, 23 de persoane au murit din cauza intoxicațiilor.
Structura intoxicațiilor acute după substanța chimică declanșatoare denotă că medicamentele sunt cauza principală a intoxicațiilor la nivel mondial, iar în țară, au fost afectate, anul trecut, 848 de persoane. Consumul excesiv de alcool este pe locul doi – 313 cazuri pe parcursul anului trecut sau 16,5%, inclusiv patru decese. Intoxicațiile provocate de gaze, preponderent de monoxid de carbon se află pe locul trecut - 291 de cazuri sau 15,3%, soldate cu 11 morți.
Totodată, potrivit ANSP, substanțele chimice lichide (ex: soluții acide, bazice, solvenți), pătrunse în organismul uman au afectat 78 de persoane, în trei cazuri fiind înregistrate decese; intoxicațiile cu pesticide s-au soldat cu afectarea a 69 de persoane, iar două dintre acestea au decedat.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Datele au fost prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul desfășurării, în perioada 23-29 septembrie 2024, a Săptămânii naționale pentru combaterea intoxicațiilor acute exogene cu substanțe chimice, cu genericul „Substanțele chimice potențial toxice: gestionarea cu responsabilitate”.
În vederea prevenirii impactului nefast al substanțelor sau amestecurilor chimice, specialiștii din sănătate vin cu mai multe recomandări:
- înainte de achiziționare și utilizare, familiarizarea cu etichetele produsului chimic, privind condițiile și domeniul de aplicare, efectele preconizate ale acestuia, cât și cele posibile asupra sănătății;
- respectarea instrucțiunilor și utilizarea produsele conform domeniului de aplicare: verificarea dozei la fiecare aplicare;
- evitarea amestecului diferitor produse de curățare – în amestec acestea pot provoca reacții chimice, care produc gaze periculoase;
- păstrarea medicamentelor, detergenților și a altor produse în ambalajul lor original, etichetat, în siguranță pentru copii și pentru a dispune de instrucțiuni de utilizare, a evita confuziile și a avea informații despre conținutul acestora în cazul în care trebuie să informați specialistul care acordă asistența medicală. S-a demonstrat că ambalajele rezistente pentru copii reduc probabilitatea de survenire a cazului de intoxicație.