Câți condamnați pe viață au fost eliberați înainte de termen. Ministerul Justiției anunță „o cercetare complexă”

Nouă persoane condamnate la închisoare pe viață au beneficiat de liberarea condiționată înainte de termen, în urma modificărilor operate în 2021 la Legea amnistiei, precum și în urma aplicării directe a articolului 92 din Codul penal, privind înlocuirea părții neexecutate din pedeapsă cu o sancțiune mai blândă.
Ministerul Justiției precizează că din cele nouă proceduri, trei au fost contestate, două recursuri au fost admise, o persoană a fost reamplasată în penitenciar, o persoană urmează a fi identificată, iar situația la o persoană este în curs de examinare. Șapte persoane eliberate sunt la evidența organelor de probațiune și sub monitorizare de către organele poliției.
Potrivit Ministerului Justiției, din totalul celor nouă persoane condamnate la detențiunea pe viață, care au fost eliberate din detenție:
- Patru persoane au fost eliberate strict în temeiul art. 7 alin.(1) lit. d) din Legea amnistiei, având efectiv executat peste 30 de ani de închisoare. Astfel, s-a operat comutarea pedepsei detențiunii pe viață în pedeapsa închisorii pe un termen de 30 de ani. În cazul a 3 din aceste 4 persoane, s-a aplicat și reducerea pentru condițiile de detenție în temeiul mecanismului compensator prevăzut de lege.
- Alte două persoane, care nu întruneau condiția executării efective a cel puțin 25 de ani de detenție, au beneficiat de comutarea pedepsei detențiunii pe viață în pedeapsa închisorii pe un termen de 30 de ani.
Astfel:
a) În cazul uneia dintre aceste persoane S. A., după comutarea pedepsei, i s-a mai aplicat de către instanța de judecată și mecanismul liberării condiționate înainte de termen, în baza art. 91 alin. (4) din Codul penal, prin formula 2/3 din pedeapsa de 30 de ani, și plasarea ei sub supravegherea probațiunii. Soluția adoptată de prima instanță a fost contestată de Administrația Națională a Penitenciarelor, iar Curtea de Apel Nord a dispus anularea acesteia, persoana fiind reținută și reîncarcerată pentru continuarea executării pedepsei.
b) În cazul persoanei S.D., după comutarea pedepsei detenției pe viață în pedeapsa închisorii pe un termen de 30 de ani, i-au fost aplicate ulterior, în mod cumulativ, prevederile art. 92 alin. (2) din Codul penal, privind înlocuirea părții neexecutate din pedeapsă cu o sancțiune mai blândă (muncă neremunerată în folosul comunității și obligații probaționale), în condițiile în care condamnatul executase efectiv cel puțin două treimi din termenul de pedeapsă pentru o infracțiune deosebit de gravă sau excepțional de gravă. În speța dată, ANP a formulat recurs la instanța ierarhic superioară și cauza urmează a fi re-examinată.
- În alt caz, cu referire la condamnatul R. I.,după ce i-a fost refuzată aplicarea actului de amnistie, instanța i-a aplicat direct prevederile art. 91 alin. (5) din Codul penal. Această măsură a fost aplicată după executarea de către persoana respectivă a unui termen de 25 de ani, în care au fost incluse și 616 zile de compensare, acordate printr-o încheiere judecătorească din anul 2022, pentru condiții inadecvate de detenție și perioada de arest preventiv. Menționăm că și în acest caz, ANP a contestat cu recurs hotărârea primei instanțe, apreciind că nu erau întrunite condițiile legale pentru eliberare. Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel Nord și este deja anulată, iar persoana urmează a fi dată în căutare.
- Ultimele două persoane deținute au fost eliberate din detenție prin aplicarea directă a art. 92 din Codul penal, în temeiul executării a 30 ani din pedeapsă, cu mecanismul compensatoriu, fiind evaluate pozitiv. Persoanelor le-a fost, totodată, înlocuită pedeapsa în parte cu munca neremunerată în folosul comunității și cu impunerea supravegherii de către organul probațiunii.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Astfel, din cele nouă proceduri, trei au fost contestate, două recursuri au fost admise, o persoană a fost reamplasată în penitenciar, o persoană urmează a fi identificată, iar situația la o persoană este în curs de examinare.
Cele șapte persoane eliberate sunt la evidența organelor de probațiune și sub monitorizare de către organele poliției conform competențelor legale.
Legea amnistiei și modificările succesive:
În versiunea sa inițială, Legea amnistiei prevedea două modalități de amnistiere a deținuților pe viață:
- Amnistierea prin absolvirea de la executarea pedepsei, pentru persoanele condamnate care au executat mai mult de 25 de ani de închisoare, corespund caracteristicii pozitive, sunt evaluate psihologic ca prezentând risc de recidivă mediu sau redus.
- Reducerea termenului de pedeapsă de la detențiune pe viață la 30 de ani închisoare, pentru persoanele condamnate, cu condiția lipsei riscului de recidivă, constatată de un expert psiholog judiciar atestat.
Intervențiile ulterioare aduse Legii cu privire la amnistie au adus modificări la aplicarea amnistiei prin reducerea pedepsei, generând prin aceasta și posibilități noi pentru condamnații la detențiunea pe viață de a beneficia de pe urma acestei legi.
Aceste modificări au permis, în anumite cazuri, reducerea/comutarea mai facilă a detențiunii pe viață la 30 ani închisoare a persoanelor condamnate la detenție, și apoi, printr-o altă procedură, să se solicite în mod cumulativ de la instanța de judecată liberarea condiționată înainte de termen sau înlocuirea părții neexecutate din pedeapsă cu o sancțiune mai blândă (art. 91 și 92 din Codul penal) în condiții mai favorabile pentru acești condamnați.
Mecanismul liberării condiționate înainte de termen reprezintă o opțiune a instanței, și nu o obligație, care poate fi solicitată spre examinare și aplicată doar în anumite condiții excepționale. Decizia finală aparține exclusiv judecătorului, care apreciază conform discreției sale dacă sunt sau nu întrunite condițiile legale pentru aplicarea acestui mecanism.
Modificările la Cod Penal
În ceea ce privește normele prevăzute la art. 91 alin. (5) și art. 92 alin. (3/1) Cod Penal, Ministerul Justiției subliniază că acestea au fost modificate prin Legea nr. 136/2024, la demersul ANP (din 06.12.2022) și în baza expertizelor în domeniu, iar modificările au fost analizate și în cadrul grupului de lucru în procesul de modificare a Codului penal, consultat public atât pe platforma Guvernului, cât și cea a Parlamentului, în perioada 2022-2024, fără a fi înaintate obiecții.
Această lege a redus pentru condamnații la detențiunea pe viață termenul din pedeapsă ce este necesar a fi executat efectiv, pentru a putea solicita liberarea condiționată înainte de termen (în loc de 30 s-a ajustat la 25), oferind astfel condamnaților șansa de a solicita examinarea revizuirii pedepsei și liberării condiționate înainte de termen, ca urmare a respectării unor condiții riguroase.
Totodată, legea a creat premisele ca, după executarea a cel puțin 25 de ani de pedeapsă, condamnații la detențiunea pe viață să poată solicita înlocuirea părţii neexecutate a pedepsei cu o sancțiune mai blândă (precum muncă neremunerată în folosul comunității) sau aplicarea mai multor obligații stabilite de instanță (de exemplu, programe de probațiune etc).
Ministerul Justiției precizează că în urma modificărilor legislative urgente adoptate de Parlament la 4 aprilie 2025, a fost eliminată posibilitatea comutării pedepsei detențiunii pe viață în pedeapsa închisorii de 30 de ani în baza legii amnistiei, cumulativ cu eliberarea condiționată înainte de termen sau cu înlocuirea părții neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă, ceea ce înseamnă că eliberări în acest mod nu vor mai putea fi efectuate.
„Sunt suspiciuni de abuz și inconsecvență. Ministerul Justiției a inițiat o cercetare complexă a acestor cazuri, însoțită de o verificare detaliată a activității Administrației Naționale a Penitenciarelor și a comisiilor de evaluare a eligibilității, modul cum a fost aplicată legea de către cei responsabili. La finalizarea cercetărilor menționate vor fi luate măsurile necesare, inclusiv sesizări oficiale către autoritățile competente pentru verificarea sub aspect de răspundere penală. Despre rezultatele cercetărilor vom informa ulterior”, precizează Ministerul într-un comunicat.

Menționăm că mai mulți lideri ai grupărilor criminale au fost eliberați din închisoare înainte de termen, în urma unor modificări legislative, votate în anul 2021, la Legea amnistiei.
Partidul de guvernare o învinuiește pe Olesea Stamate că, din postura de șefă a Comisiei juridice, numiri și imunități, pe care a deținut-o anterior, a introdus amendamente la Legea amnistiei, care au permis eliberarea unor deținuți extrem de periculoși, unii condamnați pe viață. Formațiunea a decis să o excludă pe Stamate din PAS și i-a cerut să depună mandatul de deputată. De cealaltă parte, Olesea Stamate spune că acuzațiile aduse de foștii colegi de partid sunt nefondate, iar toate acțiunile sale au fost corecte și legale.
Tot în contextul Legii amnistiei, care a permis eliberarea unor deținuți periculoși din închisoare, premierul Dorin Recean a solicitat demisia imediată a șefului Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Anatolie Falca a acceptat și a plecat din funcție.
