Câți bani s-au cheltuit pentru alegerile locale generale? Președinta CEC a anunțat suma: Am economisit
Alegerile locale generale din luna noiembrie au costat mai puțin decât era planificat, fiind economisite circa 24 de milioane de lei, susține președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman. În total, pentru ambele tururi ale scrutinului nu a fost depășită suma de 154 de milioane de lei. Declarațiile au fost făcute la emisiunea Rezoomat de la RliveTV.
Șefa CEC susține că la alegerile din acest an au fost cheltuiți mai puțini bani decât pentru precedentele, întrucât turul doi a avut loc în mai puține localități.
„Estimarea noastră era de 178 de milioane de lei - costul pentru ambele tururi. Am avut alocate 154 de milioane de lei și am zis că nu ne vom grăbi să solicităm diferența de 24 de milioane de lei până nu vedem care sunt cheltuielile din primul tur. Anterior, turul doi se organiza în circa 40% din circumscripțiile electorale. Acum, turul doi a avut loc doar în 30% din circumscripții - de aici avem o economie. De asemenea, am ținut să schimbăm modalitatea de asigurare cu logistică a birourilor electorale și am făcut achiziții centralizate și aceasta chiar a dus la economii de mijloace bugetare. Acolo unde am putut să facem economii de bani am făcut”, a explicat Angela Caraman.
Președinta CEC a precizat că cu tot cu cheltuielile suplimentare pentru renumărarea voturilor, în primul tur - 18 la număr, al doile tur - 7, cu alegeri repetate, suma de 154 de milioane de lei nu a fost depășită.
Alegeri repetate
Duminică, 3 decembrie, în satul Aluatu din raionul Taraclia va avea loc turul doi al votării repetate pentru alegerea primarului localității.
Urmare organizării alegerilor locale generale din 5 noiembrie, s-a constat că în 8 localități din țară a fost înregistrată o participare mai mică decât ¼ din numărul de persoane înscrise în listele electorale, inclusiv în satul Aluatu, raionul Taraclia.
După desfășurarea votării repetate pe data de 19 noiembrie, în această localitate niciunul dintre cei 3 candidați la funcția de primar nu a acumulat mai mult de jumătate din numărul voturilor valabil exprimate, ceea ce a condus la organizarea turului doi de scrutin.
Turul doi
Turul doi de scrutin a avut loc loc în 273 de localități din țară. Conform informațiilor statistice, din cei 544 de candidați la funcția de primar, 488 sunt desemnați de partide politice (348 bărbați și 140 femei), iar 56 sunt independenți (38 bărbați și 18 femei).
Primul tur
În 623 de localități din țară au fost aleși primarii din primul tur. La alegeri au participat peste 1 milion 147 de mii de alegători, dintre aceștia 55.36% fiind femei și 44,64 % sunt bărbați.