Câte biblioteci funcționează în R. Moldova și câți bibliotecari activează în acestea

În țara noastră funcționează 2.544 de biblioteci, în care activează 4.477 de bibliotecari. Dintre aceștia, 546 își dedică energia și priceperea promovării lecturii în capitală. Datele au fost prezentate de Ministerul Culturii și Primăria municipiului Chișinău, astăzi, 23 aprilie, zi în care este marcată Ziua Bibliotecarului în R. Moldova.
Potrivit responsabililor de la Minister, în prezent, bibliotecarul nu mai este doar un intermediar între carte și cititor. Acest fenomen se remarcă mai ales în comunități, unde internetul este greu accesibil, iar educația digitală este încă pe drum.
„Bibliotecarul învață lumea să folosească un gadget, ajută studenții să caute surse credibile, sprijină vârstnicii să-și facă un cont online. Biblioteca de azi e și offline, și online — dar mereu vie, prin dedicarea celor care o slujesc. (...) Ținem să ne închinăm în fața domniilor voastre și să vă spunem un mare „Mulțumesc!”, din inimă, vouă, celor care nu doar ne puneți o carte în mână, ci ne deschideți drumuri către cunoaștere, în toate formele ei”, a transmis instituția.
În Chișinău, 362 de bibliotecari activează în rețeaua Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, care cuprinde 27 de filiale și un calendar bogat de activități culturale și educaționale. Alți 184 de bibliotecari lucrează în cele 131 de biblioteci școlare.
„Astăzi, Primăria Chișinău le mulțumește pentru tot: pentru răbdare, pentru grija în orientare, pentru felul în care reușesc să ajute cititorii să descopere ce au nevoie – chiar și atunci când nu știu exact ce caută”, au scris responsabilii municipali.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
În contextul aceleiași sărbători, la Biblioteca Națională a R. Moldova a avut loc a paisprezecea ediție a Galei Laureaților Premiilor Naționale GALEX. Potrivit Moldpres, în acest an, Premiile Naționale GALEX au fost acordate la următoarele categorii:
- cel mai bun om politic susținător al bibliotecilor - Angela Munteanu-Pojoga;
- cel mai bun fondator de biblioteci - Constantin Cojocari;
- cel mai bun scriitor promotor al cărții și lecturii - Nicolae Dandiș;
- cel mai generos mecena al bibliotecilor - directorul general cu atribuții de secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova, Constantin-Valentin Răducanu;
- cel mai bun promotor și susținător al bibliotecilor, cărții și lecturii în mass-media - Roman Știrbu;
- cel mai bun susținător al politicilor de protejare a patrimoniului cultural național mobil - Veronica Cosovan;
- cel mai bun partener - Institutul European de Studii Politice;
- cel mai bun bibliotecar al anului 2024 din Biblioteca Națională a Republicii Moldova - Rodica Baleanu;
- cel mai bun bibliotecar al anului 2024 din centrele biblioteconomice departamentale - Tatiana Ambroci;
- cea mai bună lucrare (publicație) în biblioteconomie - „Alexe Rău-un vizionar al biblioteconomiei basarabene”.
Totodată, au fost acordate premii pentru promovarea valorilor europene și a diversității culturale:
- premiul pentru promovarea valorilor europene și a parcursului european al Republicii Moldova - Natalia Gulco;
- premiul pentru promovarea diversității culturale și literare - Elina Bolgarina;
- premiul „Alexe Rău” - Liliana Dolgan.