Cât va costa aderarea R. Moldova, Ucrainei și a altor șapte țări la UE

Cât va costa aderarea R. Moldova, Ucrainei și a altor șapte țări la UE
Sursa foto: presedinte.m

Extinderea UE pentru a include nouă țări noi, inclusiv Ucraina și R. Moldova, ar costa statele Uniunii mai mult de 256 de miliarde de euro, au arătat calculele interne, potrivit Mold-street. Costul imens al extinderii uniunii a fost dezvăluit la întâlnirea celor 51 de lideri europeni la Granada (Spania), în cadrul Comunității Politice Europene și pentru discutarea următorilor pași pentru cele nouă state vecine care stau la coadă pentru a adera la UE.

Cine va plăti

Toate statele membre vor trebui să plătească mai mult și să primească mai puțin de la bugetul UE; multe state membre care sunt în prezent receptori neți vor deveni contributori neți”, se arată într-un document al secretariatului Consiliului UE, citat de Financial Times.

Potrivit aceleeași surse, Ucraina, de departe cea mai mare dintre cele nouă țări care au fost acceptate ca potențiale candidate, ar avea dreptul la 186 de miliarde de euro pe parcursul a șapte ani. Deși extinderea completă ar putea dura un deceniu sau mai mult și ar forța reforme mari ale aranjamentelor bugetare existente, amploarea estimată a schimbării necesare ar înclina decisiv echilibrul financiar din cadrul blocului.

Cu nouă state membre noi, bugetul actual al UE ar crește cu 21%, până la 1,47 trilioane de euro, estimează ziarul. Aceasta echivalează cu aproximativ 1,4% din venitul național brut al celor 36 de țări.

Intrarea a nouă state ar forța o serie de ajustări „de anvergură”, care ar putea include o creștere semnificativă a contribuțiilor bugetare nete din partea statelor mai bogate, precum Germania, Franța și Țările de Jos.

Perioadele de tranziție și măsurile de salvgardare ar fi necesare”, sugerează studiul.

Aplicând regulile actuale unei uniuni extinse, Ucraina ar fi eligibilă pentru 96,5 miliarde de euro din Politica Agricolă Comună a UE timp de șapte ani. Acea schimbare financiară ar forța reduceri ale subvențiilor agricole către statele membre existente cu aproximativ 20%, potrivit studiului.

În afară de Ucraina, adăugarea celorlalte opt țări ar costa un total de 29,9 miliarde euro în plăți PAC.

Ucraina s-ar califica, de asemenea, pentru plăți de 61 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ale UE, care vizează îmbunătățirea infrastructurii în statele membre mai sărace.

În consecinţă, alte nouă state membre, Republica Cehă, Estonia, Lituania, Slovenia, Cipru și Malta nu ar mai fi eligibile pentru finanțare de coeziune, estimează studiul.

Ziarul nu dă detalii despre fondurile la care ar urma să fie eligibilă R. Moldova, dar o estimare sumară, în baza cifrelor anunţate, arată că ar fi vorba de circa 10 miliarde de euro.