Cât ar fi rezistat R. Moldova dacă Ucraina ar fi cedat acum trei ani în fața Rusiei? Recean: „Cel mult 72 de ore”

Premierul Dorin Recean a acordat un interviu cunoscutului jurnalist ucrainean Dmitri Gordon. În cadrul discuției au fost abordate diverse aspecte ce țin de securitatea R. Moldova și reglementarea transnistreană, inclusiv posibilitatea solicitării unui ajutor din partea Ucrainei pentru „a face ordine în stânga Nistrului”. Totodată, șeful Cabinetului de miniștri de la Chișinău i-a transmis un mesaj președintelui rus Vladimir Putin, transmite Teleradio-Moldova.
„Dacă am să-l întâlnesc pe Putin, am să-i spun următoarele: aceste tentativede a supune Moldova, Ucraina și așa mai departe, dăunează mai mult rușilor decât acestor țări. Imaginați-vă, dacă toate aceste resurse, toți acești bani care acum sunt folosiți pentru a ucide ucrainenii ar fi fost folosiți la dezvoltarea Rusiei și la asigurarea unui trai decent pentru ruși”, a declarat premierul Dorin Recean, adăugând că le dorește cetățenilor ruși „să se dezvolte”.
Dorin Recean a confirmat că, după ce Rusia a invadat Ucraina la scară largă, exista riscul ca rușii să ajungă în R. Moldova, inclusiv la Chișinău, în cazul în care frontul ar fi fost spart în direcția Odesa.
„Acțiunile lor rezultă din felul în care gândea și Imperiul rus - concentric, calificând calea spre Odesa drept „coridor” sau „cordon sanitar”. Evident, atât noi, cât și statele baltice ne-am fi „întors” acum în Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS)”, a spus premierul.
Întrebat dacă a fost ori nu examinat atunci scenariul în care Ucraina cedează, iar trupele ruse vin de la Odesa spre Chișinău, Dorin Recean a spus că autoritățile moldovenești au luat în calcul mai multe scenarii.
„Noi am examinat scenariile și voi spune sincer că R. Moldova ar fi rezistat aproximativ 72 de ore”, a declarat prim-ministrul.
La întrebarea „Moldova ar fi fost ocupată sau s-ar fi implicat România?”, Recean a răspuns că nu va specula la subiect, însă autoritățile se pregăteau inclusiv de scenariul că „ei ar putea să ajungă la Chișinău sau vor încerca să ajungă la Chișinău”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Foarte sincer spun că noi am fi rezistat cel mult 72 de ore”, a reiterat premierul.
În aceeași ordine de idei, Dorin Recean a fost de acord cu Dmitri Gordon când cel din urmă a spus că „R. Moldova practic nu are o armată proprie”.
„Desigur, acum tindem și facem asta – investim ca să avem posibilitatea de a ne apăra. Propaganda rusă spune: „De ce cheltuiți bani pentru asta, nu plătiți pensii, salarii, dar vă înarmați?”. Mai mult decât atât, propaganda rusă spune că R. Moldova se înarmează pentru a lupta împotriva Rusiei, a ataca etc. Trebuie să înțelegem că suntem un stat neutru, însă conceptul neutralității lucrează doar într-un model al ordinii mondiale în care statele respectă această neutralitate. Acest instrument al politicii externe nu te poate apăra dacă cineva te atacă, cu tancuri, rachete sau alte arme”, a explicat Recean.
Întrebat dacă în anul 2022 exista „posibilitatea teoretică” ca R. Moldova să ceară oficial ajutorul Ucrainei „pentru a face ordine în regiunea transnistreană și de a scoate de acolo armata a 14-a”, Dorin Recean a spus că autoritățile de la Chișinău nu au luat în calcul acest scenariu.
„R. Moldova este capabilă și va soluționa de sine stătător această problemă. (...) Există procesul de reglementare transnistreană, care prevede o reglementare pe cale pașnică. 5+2 nu funcționează, lucrăm în formatul 1+1, ca să reintegrăm treptat țara. Nu am avut și nu avem nevoie de ajutor extern pentru a soluționa conflictul transnistrean”, a spus premierul, precizând că oamenii și teritoriul pot fi reintegrați prin dezvoltare.