„Care este exemplul?”. Retrogradări din funcții la IP Fălești, după ce un polițist beat a comis un accident rutier

„Care este exemplul?”. Retrogradări din funcții la IP Fălești, după ce un polițist beat a comis un accident rutier
Sursa foto: politia.md

Șeful Inspectoratului de Poliție Fălești, Vitalie Popovici, și șeful Serviciului patrulare Fălești, Vadim Navrodschi, au fost retrogradați din funcții. Asta după ce un polițist, care se afla în stare de ebrietate avansată la volan, a fost implicat într-un accident rutier în noaptea de 11 septembrie. Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru Ziarul de Gardă că, în urma impactului, nimeni nu a avut de suferit, însă „este foarte grav că persoana și-a permis să urce la volan în acea stare”.

Conform șefului Poliției Naționale, angajatul implicat în accident a fost demis, iar șeful adjunct al inspectoratului, Ion Nemerenco, a fost desemnat să asigure interimatul funcției de șef al IP Fălești, până la identificarea unui nou conducător.

Ziarul de Gardă a intrat în posesia unei înregistrări audio de la o ședință prezidată de Viorel Cernăuțeanu la IP Fălești, la care a participat polițistul implicat în accident, persoanele care au fost retrogradate din funcții, dar și alți angajați ai inspectoratului.

La acea ședință, șeful IGP a condamnat acțiunea comisă de polițist, dar a și avertizat ofițerii de poliție să nu conducă în stare de ebrietate la volan, menționând faptul că „noi suntem cei care trebuie să arătăm bunele practici, bunele intenții, educație, cultură și omenie”. Viorel Cernăuțeanu a confirmat veridicitatea înregistrării audio.

Detalii privind confiscarea mașinilor de la șoferii ce încalcă legea. Ce (nu) explică Poliția

Totodată, șeful Poliției Naționale a cerut explicații de la conducerea IP Fălești în legătură cu acțiunile comise de polițist.

Câteva declarații făcute de șeful IGP la ședința de la IP Fălești:

Eu cu regret constat că, din cauza unor tipaje de angajați, noi pur și simplu denigrăm tot ceea ce muncim și ce fac colegii noștri cu bună-știință (...) Care este exemplul nostru pe care îl dăm cetățenilor, copiilor prin faptele noastre?(…). Noi suntem cei care trebuie să arătăm bunele practici, bunele intenții, educație, cultură, omenie. Unde ajungem noi în situația respectivă?(…).

(…) Care este implicarea de mai departe a conducătorului, nemijlocit a conducătorului ierarhic superior? (…)”, a declarat șeful IGP la acea ședință.

Pe parcursul a opt luni ale anului 2023, în R. Moldova au avut loc 1.279 de accidente rutiere în care și-au pierdut viața 122 de persoane, iar peste 1.500 s-au ales cu traumatisme.