Capacitatea de import a energiei electrice din UE, insuficientă în orele de vârf. Recomandări pentru consumatori

Capacitatea de import a energiei electrice din UE, insuficientă în  orele de vârf. Recomandări pentru consumatori
Imagine - simbol. Sursa foto: Ministerul Energiei

Capacitatea de import a energiei electrice din UE este insuficientă pentru a acoperi cerințele de consum pentru malul drept, în orele de vârf, anunță Ministerul Energiei. În acest context, autoritățile îndeamnă cetățenii să folosească în mod rațional energia electrică, pentru a reduce consumul. Îndemnul vine în contextul posibilei sistări a livrărilor de gaze rusești către regiunea transnistreană, ceea ce ar putea periclita furnizarea curentului de la Centrala Cuciurgan.

„Capacitatea de import de energie electrică din Uniunea Europeană este insuficientă pentru a acoperi cerințele de consum în orele de vârf. De asemenea, interconectarea cu rețeaua electrică din România este vulnerabilă la întreruperi, având în vedere că linia electrică Isaccea-Vulcănești traversează teritoriul Ucrainei și este expusă riscurilor de atacuri asupra infrastructurii energetice. Din acest considerent, autoritățile îndeamnă populația să folosească rațional energia electrică, pentru a reduce consumul, îndeosebi în orele de vârf”, anunță reprezentanții Ministerului Energiei.

În prezent, peste jumătate din necesarul de consum de energie electrică al malului drept al Nistrului este acoperit de Centrala de la Cuciurgan, iar obligațiile contractuale centralei din stânga Nistrului sunt valabile până la sfârșitul lunii decembrie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Restul energiei electrice este produs de centralele termice și din contul surselor regenerabile de energie, dar și din import din România, în limita capacităților alocate de către ENTSO-E pentru blocul Ucraina-Moldova.

În contextul situației actuale, autoritățile din R. Moldova au solicitat reluarea activității Centrului de Dirijare în Situații Excepționale al Comisiei pentru Situații Excepționale, care va asigura managementul situației energetice în caz de posibile deconectări ale energiei electrice, care vor fi anunțate neîntârziat pe canalele oficiale ale Guvernului, precizează reprezentanții Ministerului Energiei.

Începând cu data de 16 decembrie, în R. Moldova a intrat în vigoare starea de urgență în sectorul energetic, care a fost instituită pe o perioadă de 60 de zile. Autoritățile au definitivat măsurile de atenuare a impactului în caz de sistare a furnizării gazelor naturale de către Gazprom pe malul stâng al Nistrului, începând cu 1 ianuarie 2025.