Candidații la prezidențiale vor trebui obligatoriu să aibă un grup de inițiativă. Anunțul făcut de CEC

Candidații la prezidențiale vor trebui obligatoriu să aibă un grup de inițiativă. Anunțul făcut de CEC
Sursa foto: Yulia Mihailova

Toți candidații desemnați pentru funcția de președinte al R. Moldova trebuie să constituie un grup de inițiativă și să-l înscrie la Comisia Electorală Centrală (CEC). Potrivit CEC, în cazul în care inițiativa vine de la cetățeni, grupul de inițiativă se constituie din cel puțin 25 și cel mult 100 de persoane cu drept de vot. Despre acest lucru a comunicat joi 15 iulie curent, Comisia Electorală.

„Grupul de inițiativă se constituie la adunarea cetățenilor la care se decide susținerea candidatului la funcția de președinte, se alege conducătorul grupului și se aprobă lista membrilor grupului de inițiativă. Candidatul desemnat participă în mod obligatoriu la adunarea de constituire a grupului de inițiativă și poate fi ales conducător al grupului. Totodată, conducător al grupului de inițiativă poate fi ales și un alt membru al acestuia”, se arată în comunicatul de presă publicat de CEC.

Totodată, potrivit Comisiei Electorale, în cazul partidelor și blocurilor electorale, la ședințele organelor centrale în cadrul cărora are loc desemnarea candidatului la funcția de președinte se aprobă lista membrilor și se constituie grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor candidatului respectiv.

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram

Conform comunicatului, pentru înregistrarea grupului de inițiativă, candidatul desemnat va depune la Comisia Electorală Centrală va depune un set de documente și în termen de trei zile de la recepționarea documentelor, CEC urmează să verifice corectitudinea acestora și să decidă asupra înregistrării sau refuzului înregistrării grupului de inițiativă.