Când vor scădea tarifele la gazele naturale? Șeful Moldovagaz: Nu e real. Văd diferite speculații

Când vor scădea tarifele la gazele naturale? Șeful Moldovagaz: Nu e real. Văd diferite speculații
Sursa foto: Europa Liberă

Tarifele la gazele naturale nu vor scădea, cel puțin în următoarele luni, susține șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, menționând că un asemenea scenariu „nu e real” și invocând ca motive „prețurile mari de pe piață și volumele de gaz procurate la preț înalt în iarna anului trecut, care se mai află pe stoc”. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Puterea a Patra” de la N4.

Întrebat dacă în lunile octombrie, început de noiembrie, va merge la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să ceară micșoarea tarifelor la gazele naturale, șeful Moldovagaz a răspuns:

Dacă va fi un preț comunicat de la Energocom și dacă vom vedea în factură prețurile care se încadrează în limitele care ne permit să ne adresăm cu o eventuală micșorare, vom merge. Dar, nu avem aceste premize, pentru că una e când se declară la ce preț astăzi Energocom cumpără gaze naturale și le livrează către Moldovagaz, și al doilea subiect e ce factură noi obținem de la Energocom - fiecare lună până la data de 20, iar factura aia diferă mult de prețurile anunțate”, a declarat Ceban.

El a mai spus că a văzut în spațiul public diverse cifre, inclusiv 430 - 450 de dolari, însă factura este mai mare - peste 600 de dolari pentru trimestrul patru, pe când reducerea pornește de la un tarif limită de 550 de dolari.

Orice preț mai jos de 550 de dolari pentru trimestrul patru - ne permite adresarea către ANRE cu o eventuală micșorare. Acesta este răspunsul meu”, a punctat șeful Moldovagaz.

Despre posibilitatea unui preț de 550 de dolari pentru mia de metri cubi, Vadim Ceban a spus:

Noi am dori să avem prețuri mai mici, care reflectă inclusiv ceea ce noi observăm pe piețele internaționale, deși recent prețul e în ascensiune. Înțelegem pentru că avem un impact imediat asupra tarifului și puterii de cumpărare din partea persoanelor fizice și asupra economiei naționale. Nu dorim să fie redus volumul de consum pentru aceste categorii de consumatori, pentru că reprezintă o categorie foarte mare. De aceea, nu e real (n.r: tariful la gazele naturale pentru consumatori să coboare la 13 lei). Văd diferite speculații, faptul că în Grecia se cumpără cu 430 de dolari, acest preț cu transport, stocare în Ucraina, injectare, extragerea și aducere până la hotar, sunt anumite costuri și aceste costuri nu permit un preț mai jos de 550 de dolari. Nu sunt așa prețuri. Aceasta nu ne ajută la formarea tarifului de 13 lei”.

Pe de altă parte, șeful Moldovagaz a dat asigurări că „nu ne așteaptă majorări de tarife”, întrucât „volumele de gaz din contractul cu Energocom sunt confirmate până la finele anului curent”. El admite că ar putea exista o scădere a tarifelor la gazele naturale la începutul anului viitor.

Nu exclud că de la 1 ianuarie să fie alt tarif, pentru că după planurile noastre, devierile care trebuie să le recuperăm, conform prognozelor vor ajunge la zero în decembrie. Nu vreau să dau nici o cifră, până la urmă este ANRE. Trebuie să vedem prețul de achiziție, volumul de consum, cursul dolarul - leu, tariful de transport, distribuție. Toți acești factori influențează asupra prețului final”, a conchis Ceban.

În prezent, pentru un metru cub de gaze naturale, consumatorul achită 16.73 lei, fără TVA sau 18.06 lei cu TVA.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că pentru prima dată în istoria R. Moldova, intrăm în sezonul rece cu stocuri de gaze care sunt suficiente pentru a ne asigura consumul inclusiv pentru luna ianuarie.