Când trecem la ora de iarnă în 2023? Vom dormi mai mult
În noaptea de sâmbătă spre duminică, 28-29 octombrie, R. Moldova va trece la ora de iarnă. Astfel, acele ceasornicului vor fi transferate cu o oră înapoi.
În urma modificărilor, ora 04:00 a dimineții va deveni ora 03:00. Cu alte cuvinte, trecerea la ora de iarnă înseamnă că vom dormi mai mult, iar 29 octombrie va fi cea mai lungă zi din an.
Schimbarea orei reprezintă o tradiție anuală, care are loc în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie.
În martie 2019, Parlamentul European a decis renunţarea la schimbarea orei, măsură care a intrat în vigoare în 2021. Totuși, decizia trebuia confirmată şi la nivelul parlamentelor naţionale.
Ora de vară este aplicată în peste 70 de state ale lumii, inclusiv în R. Moldova. În Europa, schimbarea se face în toate statele, cu excepţia Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei şi Rusiei. Unele dintre aceste ţări au revenit la ora iniţială, în timp ce altele au preferat să rămână continuu la ora de vară.
Ideea trecerii la ora de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin și provine din secolul al XVIII-lea.
Introducerea orei de vară s-a născut ca o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război.