Cancerul - a doua cauză a mortalităţii în R. Moldova. Cum putem reduce riscul apariției bolii
Anual, pe 4 februarie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului. Potrivit datelor furnizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), maladiile oncologice reprezintă a doua cauză de deces la nivel mondial. Aceeași statistică se aplică și în cazul R. Moldova.
În regiunea europeană, în anul 2022 s-au înregistrat circa 2,7 milioane de persoane cu cancer și peste 1,3 milioane de decese. Cele mai frecvente forme de cancer care au cauzat decese în UE au fost: cancerul pulmonar – 19,5%, cancerul de sân – 7,5% și cancerul colorectal – 12,3%.
În R. Moldova, tumorile maligne reprezintă a doua cauză a mortalităţii, după maladiile cardiovasculare. În 2022, mortalitatea prin tumori maligne a constituit 225,8 cazuri la 100 de mii de locuitori. În comparație, în 2021 această cifră a constituit 221,2 cazuri.
„Cele mai frecvent diagnosticate tumori maligne în R. Moldova sunt cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și al traheei care însumează 52,6% din numărul total de tumori maligne”, precizează responsabilii de la ANSP.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
O treime din decesele prin cancer sunt provocate de consumul de tutun, indicele masei corporale mărit, consumul de alcool, consumul mic de fructe și legume și lipsa activității fizice. Printre factorii care cresc substanțial riscul de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin și de ficat se numără și subvirusurile hepatitei B și C, precum și papilomavirusul uman (HPV).
Riscul apariției cancerului poate fi redus prin:
- evitarea consumului de tutun și a consumului nociv de alcool;
- abordarea unei alimentații sănătoase și menținerea greutății corporale optime;
- efectuarea regulată a activității fizice;
- vaccinarea împotriva HPV și a Hepatitei B;
- evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete și ionizante;
- limitarea expunerii la poluarea aerului exterior și a celui interior.
Potrivit specialiștilor, circa 3,7 milioane de vieți omenești ar putea fi salvate anual prin intermediul unor strategii adecvate de prevenire, depistare precoce și tratament calitativ în timp util.