Calea Ferată din Moldova ar putea fi divizată în două societăți pe acțiuni

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) ar putea fi restructurată prin divizarea în două societăți pe acțiuni: una responsabilă de infrastructura feroviară și alta de transportul de mărfuri și pasageri. Declarația a fost făcută de ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Pe Față” de la Moldova 1.
Potrivit ministrului Bolea, actuala formă de organizare a CFM generează pierderi, iar restructurarea ar putea eficientiza activitatea întreprinderii.
„CFM-ul este acum un tot întreg care oferă servicii de transport de marfă și pasageri, dar nu beneficiază de nimic în plus pentru componenta de infrastructură, care este una costisitoare, dar cu potențial ridicat de profit”, a precizat Vladimir Bolea.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Oficialul menționează că CFM urmează să prezinte, pe 1 iunie, raporturile financiare separate pe trei componente: infrastructură, transport de marfă și transport de pasageri. Potrivit lui Bolea, această măsură va permite o evidență clară a veniturilor și cheltuielilor, similar cu modelele aplicate în statele în care infrastructura feroviară este considerată „un element strategic în care statul investește și subvenționează”.
Calea Ferata din Moldova se confruntă cu probleme financiare de câțiva ani. În 2020 şi 2021, compania a fost la un prag de faliment, iar angajații nu și-au primit salariile chiar și jumătate de an.
Situația la CFM a început să se agraveze după luna august 2022, când tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea portului Odesa. Schimbarea a dus la diminuarea veniturilor întreprinderii și, implicit, la întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților.
Ultimul protest al feroviarilor a avut loc pe 14 martie, în diferite localități din țară. Atunci, noul șef de la CFM a îndemnat angajații „să aibă răbdare”, menționând că în următoarele două luni, autoritățile își propun să achite trei salarii restante.