Calea Ferată a Moldovei organizează noi licitații, pentru a achita restanțele salariale

Calea Ferată din Moldova (CFM) încearcă în continuare să acumuleze resurse pentru achitarea restanțelor salariale de circa 30 milioane lei. Luni, 7 aprilie, întreprinderea de stat a anunțat că scoate la licitație zeci de locomotive, vagoane și alte bunuri.
Astfel, în perioada 16–25 aprilie, CFM va organiza șapte licitații: trei „cu reducere” și patru „cu strigare”. Printre bunurile scoase la vânzare se numără:
- 85 de locomotive;
- 41 de vagoane de pasageri;
- 90 de cărucioare (boghiuri);
- 17 secții de vagoane refrigeratoare și un vagon frigorific;
- 81 de tank-containere;
- piese și materiale (12 unități de transport);
- stocuri de mărfuri, materiale, piese de schimb neutilizate.
Potrivit Teleradio-Moldova, CFM a scos și anul trecut la licitație vagoane și piese vechi, în încercarea de a reduce povara financiară și de a plăti parțial datoriile salariale, însă măsurile s-au dovedit a fi insuficiente pentru redresarea situației economice.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Calea Ferată din Moldova se confruntă cu probleme financiare de câțiva ani. În 2020 și 2021, compania a fost la un prag de faliment.
Situația a început să se agraveze după luna august 2022, când tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea portului Odesa. Schimbarea a dus la diminuarea veniturilor întreprinderii și, implicit, la întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților.
În prezent, trenurile întâmpină dificultăți tot mai mari din cauza lipsei de motorină și a problemelor logistice, iar lipsa de finanțare amenință întregul sistem feroviar.
Angajații Căii Ferate nu și-au primit salariile de mai bine de jumătate de an și au organizat mai multe proteste. La începutul lunii martie, noul șef al Căii Ferate, Sergiu Cotelnic, le-a spus angajaților că în următoarele două luni urmează să fie achitate trei salarii restante, iar CFM va primi motorină din rezerva de stat a Guvernului.
