Bursa Română de Mărfuri și-a extins activitatea în R. Moldova. Când va deveni operațională și care sunt avantajele

Bursa Română de Mărfuri și-a extins activitatea în R. Moldova. Când va deveni operațională și care sunt avantajele
Sursa foto: MoldStreet

Bursa Română de Mărfuri și-a extins activitatea în R. Moldova. Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a anunțat că aceasta va deveni operațională în câteva săptămâni. Potrivit oficialului, venirea companiei românești la Chișinău reprezintă un pas crucial pentru consolidarea transparenței și a eficienței în tranzacțiile comerciale.

„Foarte curând, deja în câteva săptămâni o să avem o bursă de mărfuri, Bursa Română de Mărfuri din Chișinău, deplin operațională, ca să servească intereselor și necreditați lor antreprenorilor și instituțiilor publice. [...] Pe bursă, cumpărătorul, vânzătorul, publicul larg și presa de investigație are acces la aceeași informație. Asta egalizează piața și oportunitățile, oferind și o stabilitate în prețuri”, a declarat Dumitru Alaiba în cadrul unui briefing de presă.

Extinderea Bursei Române de Mărfuri va contribui la crearea de noi locuri de muncă și la dezvoltarea abilităților profesionale în domeniul financiar și comercial, susține ministrul.

„Inevitabil, vom vedea și o creștere a nivelului de competență a specialiștilor moldoveni, aceștia având oportunitatea de a colabora cu experți din afara țării. Invităm cât mai multe companii să se înregistreze pe Bursa Română de Mărfuri pentru a beneficia de toate avantajele oferite de acest instrument financiar modern”, a menționat Alaiba.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

La rândul său, președintele Bursei Române de Mărfuri, Gabriel Purice, a declarat că acest pas poate fi un stimulent suplimentar pentru investițiile românești, care încă sunt în proces de a identifica nișe investiționale și parteneri credibili în țara noastră.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, avantajele bursei de mărfuri în R. Moldova sunt multiple:

  • Transparență: Toate tranzacțiile și informațiile de piață sunt publice și accesibile, asigurând un climat de afaceri echitabil și concurențial. Acest aspect este crucial pentru stimularea competiției și creșterea accesului companiilor la oportunități de afaceri la nivel național și internațional;
  • Competiția corectă: Bursa Română de Mărfuri va îmbunătăți raportul beneficii-costuri pentru mărfurile tranzacționate, crescând eficiența achizițiilor și vânzărilor. Companiile private și instituțiile publice vor avea șansa să participe la licitații și tranzacții conform regulilor pieței libere, asigurând un proces de achiziție publică mai transparent și competitiv;
  • Garantarea tranzacțiilor: Bursa Română de Mărfuri oferă un grad de siguranță și garantare a tranzacțiilor care poate ajunge până la 100% din valoarea acestora, asigurând un mediu sigur pentru toți participanții.

Bursele de mărfuri din UE au fost recunoscute de Parlament în februarie curent, printr-un pachet de de-reglementare înaintat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu scopul de a facilita accesul antreprenorilor noștri la piețe externe.