Bucureștiul ar putea achiziționa compania RED-Nord. Ministrul Energiei: „Salutăm interesul României”

Bucureștiul ar putea achiziționa compania RED-Nord. Ministrul Energiei: „Salutăm interesul României”
Colaj ziar.md

Autoritățile de la București admit că ar putea achiziționa întreprinderea Rețelele Electrice de Distribuție Nord (RED-Nord), care distribuie energie electrică în toate localitățile din nordul R. Moldova. Inițiativa, despre care premierul român Marcel Ciolacu a anunțat vineri, a fost salutată la Chișinău.

„Mai mulți jurnaliști m-au întrebat despre intenția României de a participa la de-etatizarea RED Nord și FEE Nord, după declarațiile prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, de vineri. Am declarat și anterior că Guvernul pregătește cele două întreprinderi pentru de-etatizare şi salutăm interesul României pentru ele”, a scris ministrul Energiei, Victor Parlicov, într-o postare publicată astăzi pe Facebook.

Oficialul moldovean a menționat că Guvernul de la Chișinău este în căutare de investitori strategici pentru cele două întreprinderi, precizând că procesul de de-etatizare al acestora nu este în gestiunea Ministerului Energiei .

„România este țară membră a Uniunii Europene, are o experiență avansată în implementarea normelor europene în gestionarea sectorului electroenergetic. Deja avem o colaborare strânsă cu România și ne propunem să devenim parte a pieței energetice a Uniunii Europene către 2029, înainte de a deveni stat membru al UE, prin cuplarea piețelor de energie din R. Moldova și România”, a conchis Parlicov.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Vineri, 12 iulie, șeful Cabinetului de miniștri de la București, Marcel Ciolacu, a anunțat că țara sa produce mai multă energie electrică decât consumă, însă nu dispune de spații de stocare. Astfel, achiziționarea companiei RED Nord ar putea contribui la întărirea sistemului energetic în regiune, precum și la reducerea prețurilor.

„ [...] Parcurile de stocare a energiei electrice vor aduce o echilibrare în sistem și o ieftinire majoră a prețului. Avem o interconectare, una dintre cele mai mari din Europa. De exemplu, este de trei ori mai mare decât în Spania. [...] Dacă o să ne extindem și zona de R. Moldova, lucru pe care-l facem acum – poate cumpărăm din R. Moldova Distribuție Nord – atunci sistemul se va echilibra.  [...] Avem o deficiență a zonei de stocare, pentru că nu a fost anticipată de anumite guverne”, a declarat Ciolacu în cadrul unei conferințe de presă.

Victor Parlicov anunțase încă vara trecută că întreprinderile de furnizare a energiei electrice din nordul țării ar putea fi privatizate. În cadrul unui interviu pentru Nord News, oficialul precizase că, la acel moment, autoritățile de la Chișinău erau în căutarea unor potențiali investitori.

În prezent, RED-Nord deservește municipiul Bălți și raioanele Bălți, Briceni, Edineț, Rîșcani, Fălești, Ocnița, Dondușeni, Soroca, Drochia, Florești, Sîngerei, precum și raioanele Ungheni și Rezina. În 2023, lungimea totală a liniilor electrice a constituit peste 21.256 de kilometri, prin care au fost asigurați cu energie peste 492 de mii de consumatori.

RED Nord și FEE Nord ar putea fi privatizate. Ministrul Energiei: „Noi examinăm la modul practic posibilitatea. Căutăm potențiali investitori”
Întreprinderile de furnizare a energiei electrice din nordul țării ar putea fi privatizate. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unui interviu pentru Nord News, menționând că, deocamdată se muncește pe „dimensiunea să vedem cine ar fi potențialii inve…