BNM a lansat șapte monede comemorative noi. Una este dedicată regretatului artist Ștefan Petrache
Începând cu data de 27 decembrie, Banca Națională a Moldovei (BNM) pune în circulație șapte monede comemorative noi. Toate sunt bătute în argint, au valoarea nominală de 50 de lei, iar tirajul acestora variază între 300 și 500 de unități.
Șirul noilor monede comemorative din anul 2024 este completat cu seria „Sport”, cu un set din trei monede dedicate performanțelor sportului moldovenesc: canoe, lupte libere, haltere - trei discipline sportive la care R. Moldova a obținut rezultate remarcabile în ultimii ani în clasamentele mondiale și europene. Monedele au un tiraj de 500 de unități fiecare.
Seria „Personalități” este completată cu două monede comemorative, fiecare având un tiraj a câte 300 de unități. Una dintre acestea este consacrată celor 75 de ani de la nașterea regretatului artist Ștefan Petrache - interpret de muzică ușoară, vocalist al formației „Noroc”, solist al formațiilor „Orizont" și „Contemporanul", conducător al formației „Plai”, care a promovat, prin cântec, limba română și a marcat definitoriu lumea muzicală din perioada anilor ’70-’80.
O altă monedă este dedicată împlinirii a 400 de ani de la nașterea Mitropolitului Dosoftei - teolog, cărturar, poet, traducător și Mitropolit al Moldovei care, prin traducerile sale de carte religioasă, a jucat un rol hotărâtor în trecerea de la limba slavonă la cea română în Biserica Ortodoxă din țara noastră.
Seria „Știință și inovare” este îmbogățită cu o monedă din argint consacrată împlinirii a 150 de ani de la nașterea lui Nicolae Donici - astronom cu renume mondial, cercetător științific în astronomie, creatorul primului observator astronomic în spațiul basarabean, membru al Uniunii Internaționale pentru Cercetarea Soarelui, al Uniunii Astronomice Internaționale și deținător al titlului „Doctor Honoris Causa” al Universității de Astrofizică din Portugalia. Moneda are un tiraj de 350 de unități.
De asemenea, seria „Locașuri sfinte” este suplimentată cu o monedă comemorativă cu un tiraj de 500 de unități, dedicată celei mai impunătoare construcții din prima jumătate a secolului XX, monument de importanță națională, lăcaș sfânt și operă de artă de puternică afirmare a neamului românesc - Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bălți.
Monedele comemorative sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și în cutii de prezentare, fiind însoțite de certificate de autenticitate cu un QR cod, care la scanare redirecționează către pagina web a Băncii Naționale cu informația despre fiecare monedă. Certificatele de autenticitate sunt semnate de guvernatoarea BNM, Anca Dragu.
Doritorii pot procura atât de Banca Națională a Moldovei, în baza cererilor depuse online pe pagina web a BNM, la compartimentul „Moneda”, cât și prin intermediul băncilor licențiate din R. Moldova.
De menționat că băncile licențiate au dreptul de a stabili independent prețul de vânzare a monedelor jubiliare și comemorative, care nu va depăși cu trei la sută prețul stabilit de Banca Națională a Moldovei.