Blocul „Victorie” a depus actele pentru înscrierea în cursa parlamentară. Precizările vicepreședintelui CEC

Blocul politic „Victorie”, format din partide afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, a depus astăzi actele la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a se înscrie în cursa parlamentară din 28 septembrie. Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat pentru Teleradio-Moldova că autoritatea electorală a recepționat setul de acte și urmează să ia o decizie în termenul legal.
„Urmează, în termenul regulamentar de cinci zile, să analizăm setul de acte prezentat, după care vom veni cu o hotărâre pe fond”, a precizat Postica.
După cum notează compania publică de radio și televiziune, depunerea actelor a fost însoțită de un protest organizat în fața sediului CEC. În timpul manifestației, zeci de susținători ai blocului au scandat lozinci, precum „Noi suntem poporul!”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Drept reacție, vicepreședintele CEC a afirmat că „dreptul la libera întrunire este garantat tuturor cetățenilor R. Moldova, atât timp cât este exercitat în mod pașnic și legal”.
Pe 6 iulie, Blocul „Victorie” a organizat la Moscova un congres condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Cel din urmă a anunțat intenția blocului de a participa la alegerile parlamentare din 28 septembrie, precizând că lista de candidați o va deschide actuala bașcană a Găgăuziei, Evghenia Guțul, care este vizată în două dosare și se află în arest la domiciliu. Totodată, Șor a afirmat că „singura salvare a Republicii Moldova este uniunea cu Federația Rusă”.
La evenimentul de la Moscova au participat mai mulți politicieni moldoveni afiliați blocului, inclusiv deputații Marina Tauber și Vasile Bolea, primărița municipiului Orhei - Tatiana Cociu, dar și mai mulți oficiali ruși.

Autoritățile de la Chișinău au condamnat evenimentul politic organizat de blocul „Victorie” și l-au calificat drept „un act de trădare de țară”. De asemenea, mai multe partide politice din R. Moldova au cerut autorităților să interzică participarea Blocului „Victorie” la alegerile parlamentare și să investigheze implicarea politicienilor moldoveni în acțiuni „antistatale”.
Anul trecut, CEC a refuzat înregistrarea blocului „Victorie-Pobeda” la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. Membrii CEC au invocat faptul că denumirea blocului nu respectă rigorile legii, fiind identică denumirii Partidului „Victorie-POBEDA”.

Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea blocurilor electorale pentru desemnarea candidaților la funcția de deputat a început pe 20 iunie și va dura până pe 13 august inclusiv.
Desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova va începe pe 20 iulie, iar campania electorală va începe pe 29 august.
