BERD caută un nou investitor pentru Portul Internațional Giurgiulești

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a lansat o licitație internațională al cărei obiectiv îl constituie identificarea unor investitori strategici interesați să susțină dezvoltarea pe termen lung a Portului Internațional Liber Giurgiulești, principalul port maritim-fluvial al R. Moldova.
Conform unui comunicat de presă emis de BERD, procesul de fuziuni și achiziții este în curs de desfășurare și se realizează în deplină coordonare cu Guvernul de la Chișinău, inclusiv în ceea ce privește viitorul cadru comercial și juridic al portului.
Astfel, BERD își propune să faciliteze investițiile interne în concordanță cu cele mai bune practici și standarde internaționale din acest domeniu.
„Portul Internațional Liber Giurgiulești gestionează peste 70% din volumul de comerț de import și export realizat pe cale navigabilă în R. Moldova și joacă un rol-cheie în menținerea lanțurilor de aprovizionare pentru o gamă largă de mărfuri. Importanța sa strategică la nivel regional este în continuă creștere, iar portul este bine poziționat pentru a sprijini procesul de reconstrucție viitoare a Ucrainei”, se mai menționează în comunicat.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
La Giurgiulești operează două entități de infrastructură portuară diferite: Portul de Stat Giurgiulești și Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG), iar Guvernul a precizat pe 28 august 2024 că nu intenționează să vândă portul de stat. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat atunci că BERD poartă discuții cu mai mulți potențiali investitori pentru PILG, inclusiv din România, Turcia, Olanda și Danemarca și „nu există nicio discuție cu privire la vinderea Portului de Stat”.
Guvernul României a confirmat intenția de a cumpăra Portul Giurgiulești. Începerea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost aprobată printr-un memorandum, iar achiziția ar urma să fie făcută prin intermediul Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” Constanţa, controlată de statul român prin Ministerul Transporturilor.
În prezent, Portul Internațional Liber Giurgiulești este operat de compania Danube Logistics SRL, deținută de Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD), potrivit site-ului companiei.
Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) este amplasat pe secțiunea maritimă a fluviului Dunărea, cu adâncimea disponibilă a apei de până la 7 metri. Portul este capabil să primească atât nave fluviale, cât și nave maritime.